Är det verkligen ”Visdom av folkmassor”?

Folkmassor”Wisdom of Crowds” verkar vara denna magiska term för Web 2.0 och Open Source. Om du googlar termen finns det cirka 1.2 miljoner resultat inklusive wikipedia, Blink, Mavericks på jobbet, Sjöstjärna och spindeln, WikinomicsEtc.

Är det verkligen mängden visdom?

IMHOJag tror inte det. Jag tror att det är mer ett spel med statistik och sannolikhet. Internet har erbjudit oss ett sätt att effektivt kommunicera med varandra via e-post, sökmotorer, bloggar, wikis och open source-projekt. Genom att få ordet ut till miljoner, anlitar du inte riktigt miljontals visdom. Du tar helt enkelt informationen till några smarta människor i den miljoner.

Om mina chanser att vinna ett lotteri på 1 miljon $ var 1 på 6.5 miljoner kunde jag köpa var och en av de 6.5 miljoner biljetterna och vinna. Men jag vann verkligen bara med 1 biljett! Det var inte klokt att köpa de 6.5 miljoner biljetterna ... det var lite dumt eftersom jag förlorade 5.5 miljoner dollar på affären, eller hur? Att lägga ut informationen på webben kostar dock inte miljoner - det är ibland gratis eller högst några cent.

Jag tycker att kommentarerna på min blogg liknar ... de ger fantastiska poäng till inlägget. Jag älskar verkligen kommentarer - de får diskussionen att röra sig och ger antingen stöd eller motstånd mot den punkt jag försöker framföra. Men för varje 100-person som läser min blogg är det bara 1 eller 2 som faktiskt skriver en kommentar. Det betyder inte att de andra läsarna inte är lysande (trots allt läser de min blogg, eller hur?)). Det betyder bara att Visdom av folkmassor med avseende på mitt innehåll beror bara på några få läsare.

Eller är det visdom att nå folkmassor?

Genom att nå mycket mer kan jag dock fånga de få läsarna. Kanske är det inte den Visdom av folkmassor, det är verkligen Visdom att nå folkmassor.

4 Kommentarer

 1. 1

  Kanske är det som en auktion där det slutliga priset drivs upp av på varandra följande bud. I det här fallet drivs intelligenskvoten upp av efterföljande tänkare - "När järn slipar järn, så skärper en person sinnet hos en annan." (Ords.27: 17)

 2. 3

  "Du tar helt enkelt informationen till några smarta människor i den miljontals"

  Omvänt ligger resten av halva sanningar och nere till höger och i sin tur återupplämnar informationen till andra. Vi kan tacka bloggar och forum för detta 😉

 3. 4

  Å andra sidan, efter att ha lämnat din webbplats, besökte jag en opinionsblogg från den lokala tidningen och en annan blogg. Jag är inte särskilt imponerad av några av dessa diskussioner om politiskt korrekta frågor. Jag skulle säga att de ofta går åt andra hållet.

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.