Ajax, DOM, RSS, XHTML, SOAP ... allt det där! Det är lättare än du tror!

AjaxOkej ... det här är ett SUPER BEGINNER -blogginlägg för alla min sons vänner där ute som undrar vad det är jag gör hela dagen.

Ajax, DOM, RSS, XHTML, SOAP, XSLT, HTML, HTTP ... bla, bla, bla.

Vad betyder det hela? Lätt och enkel? Det betyder att ditt system kan prata med mitt system. Vi har ett gemensamt språk ... vi pratar genom Hypertext Protocol (vår röst) och XML (eller nära det ... är vårt språk). Okej, vad betyder det? Det betyder att jag först berättar vad jag pratar om och sedan pratar jag om det, och efter att jag har pratat om det säger jag att jag är klar.

Jag säger mitt förnamn.
Doug
Jag har slutat säga mitt förnamn.

I XML är detta:
> förnamn> Doug> / förnamn>

Det fantastiska med XML är att jag kan skicka strömmar och strömmar med information till dig. Jag kan till och med skicka flera poster åt dig samtidigt:

Jag skickar dig folk.
Jag skickar ett förnamn till dig.
Doug
Jag har skickat ett förnamn till dig.
Jag skickar ett förnamn till dig.
Katie
Jag har skickat ett förnamn till dig.
Jag har skickat folk.

I XML:
> människor>
> förnamn> Doug> / förnamn>
> förnamn> Katie> / förnamn>
> / människor>

Så ... om jag kan tala ditt språk ... då kan vi prata med varandra, eller hur? Absolut! Så fungerar alla dessa tekniker. Du kan gå in på Wikipedia och leta upp dem alla, men det är ganska enkelt och enkelt. Det är faktiskt hur du läser det här blogginlägget just nu. Du lade in min adress i din webbläsare och din webbläsare sa ... hej, Douglaskarr.com, du där? Jag sa ja! Här är min HTML. Och du visste var min sida började och slutade baserat på taggarna i mitt HTML (HyperText Markup Language).

Om jag programmerar det ... spelar det ingen roll vilken typ av system du använder eller jag använder ... vi kan prata med varandra utan problem. Jag kan använda PHP och prata med en server som kör Java, .NET, Perl, ASP ... vad som helst. Häftig va? Visst är det, kom igen!

Om jag skapar ett bra program och du vill att ditt system ska prata med mitt, bygger jag ett API, eller Application Programming Interface. Det gör att du kan begära information från mig ... så skickar jag tillbaka den till dig i XML. Låter det tufft? Det är inte ... det är så Google fungerar! Kolla in adressen efter att du klickat på skicka:

http://www.google.com/search?q = douglas + karr

Jag sa ... hej Google, jag skulle vilja fråga ditt system (q) om Douglas Karr. Där går du ... q = Douglas+Karr! Och sedan svarar Google med ett gäng HTML för att min webbläsare ska visa mig. Hej, jag är nummer 1! Woohooo.

RSS är väldigt lika. Min blogg har ett RSS -flöde som tar bort all främmande grafik och formatering och bara slänger ut innehållet så att du kan se det. RSS står för Really Simple Syndication ... nörd talar för lite mer XML -grejer. Nu kan jag se bloggen i en "läsare" ...
http://www.google.com/reader/finder?q=http%3A%2F%2Fdknewmedia.com

Det är här integrationen är fantastisk. Jag kan skicka innehåll, data, händelser, information, konversationer ... i stort sett allt med XML. Varje modernt språk där ute kan använda XML (fancy term är ... konsumera XML) och det gör det genom att "analysera" meddelandet. Det betyder bara att bryta upp det så att det kan räkna ut det. SOAP är ett annat sätt att skicka XML fram och tillbaka.

Den senaste vurmen är Ajax, eller asynkron JavaScript och XML. Japp, låter tufft. Det är inte riktigt. Har du någonsin klickat på en knapp och ett fönster eller ett meddelande dyker upp i din webbläsare? De gjorde det med JavaScript. JavaScript är ett programmeringsspråk som kan köras på din dator snarare än på någon server någonstans. Det betyder att jag kan ge dig en svalare upplevelse genom att göra en hel massa JavaScript lokalt. Kolla upp Lönekalkylator. Lägg märke till hur du skriver in värdena och fliken genom fälten som sidan ändrar? Det är Javascript.

Folk använder JavaScript för att skapa RIA .. Rika internetapplikationer (vi älskar akronymer). Ajax tar det ett steg längre. Jag kan faktiskt skriva kod på min sida som, utan att du berättar för det, pratar med en annan sida någon annanstans, får informationen och sedan tar tillbaka den utan att du någonsin behöver lämna sidan !!! Återigen ... Lönekalkylator. När du skriver in informationen och klickar på "Beräkna" skickar sidan informationen till en beräkningssida tillbaka på servern. JavaScript läser sedan svaret och formaterar det snyggt.

Tro mig inte? Här är sidan som den pratar med: http://www.payraisecalculator.com/getPayraise.php. Lägg märke till att det inte finns några verkliga värden ... det beror på att jag faktiskt inte postade något. Men du förstår poängen.

Så vad betyder allt detta? Tja, RIA kommer att ta nätet och göra det mycket enklare. Motståndarna skriker att vi alltid måste ha program som Microsoft Word och Excel. Verkligen? Hur är det med Google Skriftligt och kalkylblad? Det är precis runt hörnet folk.

Det ironiska med detta var att för 20 år sedan var högkonjunkturen i persondatorn där vi inte behövde förankras i något "stordator" -system. Tja ... gissa vad ?! Vi är tillbaka på stordatan ... det finns bara ett helt gäng av dem ute på nätet.

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.