Vad är Nofollow, Dofollow, UGC eller sponsrade länkar? Varför betyder bakåtlänkar för sökrankningar?

Bakåtlänkar: Nofollow, Dofollow, UGC, Sponsored, Linkbuilding

Varje dag översvämmas min inkorg med skräppost-SEO-företag som ber om att placera länkar i mitt innehåll. Det är en oändlig ström av förfrågningar och det irriterar mig verkligen. Så här går e-postmeddelandet vanligtvis ...

Dear Martech Zone,

Jag märkte att du skrev den här fantastiska artikeln om [nyckelord]. Vi skrev också en detaljerad artikel om detta. Jag tror att det skulle vara ett bra tillskott till din artikel. Vänligen meddela mig om du kan hänvisa till vår artikel med en länk.

Signerad,
Susan James

Först skriver de alltid artikeln som om de försöker hjälpa mig och förbättra mitt innehåll när jag vet exakt vad de försöker göra ... placera en bakåtlänk. Medan sökmotorer korrekt indexerar dina sidor baserat på innehållet kommer dessa sidor att rankas efter antalet relevanta högkvalitativa webbplatser som länkar till dem.

Vad är en Nofollow-länk? Följer du Link?

A Nofollow länk används i ankartaggen HTML för att berätta för sökmotorn att ignorera länken när det gäller att skicka någon myndighet genom den. Så här ser det ut i den råa HTML:

<a href="https://google.com" rel="nofollow">Google</a>

När sökmotorn genomsöker min sida, indexerar mitt innehåll och bestämmer bakåtlänkar för att ge myndighet tillbaka till källor ... ignorerar den nofollow länkar. Men om jag hade länkat till målsidan inom det innehåll som jag hade skrivit har dessa ankartaggar inte attributet nofollow. De kallas Dofollow-länkar. Som standard passerar varje länk rankningsmyndighet såvida inte rel-attributet läggs till och kvaliteten på länken bestäms.

Intressant nog visas nofollow-länkar fortfarande i Google Search Console. Här är varför:

Så Dofollow-länkar Överallt Hjälp min ranking?

När förmågan att manipulera rankning genom bakåtlänkning upptäcktes, började en miljardindustri över natten för att hjälpa kunderna att röra sig uppför ledet. SEO-företag automatiserade och byggda ut länk gårdar och steg på gasen för att manipulera sökmotorerna. Naturligtvis märkte Google ... och allt kollapsade.

Google förbättrade sina algoritmer för att övervaka rankningen av webbplatser som ackumulerade bakåtlänkar med relevanta, auktoritativa domäner. Så, nej ... att lägga till länkar var som helst hjälper dig inte. Garnering av bakåtlänkar på mycket relevanta och auktoritativa webbplatser hjälper dig. Tvärtom, länk spamming kommer sannolikt att skada din förmåga att rankas eftersom Googles intelligens också kan skilja på manipulation och straffa dig för det.

Är länktexten viktig?

När människor skickar artiklar till mig ser jag ofta att de använder alltför uppenbara nyckelord i sin ankartext. Jag tror verkligen inte att Googles algoritmer är så löjligt enkla att texten i din länk är de enda nyckelorden som betyder något. Jag skulle inte bli förvånad om Google analyserade det innehållsliga innehållet runt länken. Jag tror inte att du behöver vara så uppenbar med dina länkar. När du är i tvivel rekommenderar jag mina kunder att göra det bästa för läsaren. Det är därför jag använder knappar när jag verkligen vill att folk ska se och klicka på en utgående länk.

Och glöm inte att ankarmärket erbjuder båda text samt en rubricerade för din länk. Titlar är ett tillgänglighetsattribut som hjälper skärmläsare att beskriva länken till sina användare. Men de flesta webbläsare visar dem också. SEO-guruer är oense om huruvida att sätta titeltext kan hjälpa dig att rangordna de sökord som används. Hur som helst tycker jag att det är en bra övning och lägger till lite pizazz när någon musar över din länk och ett tips presenteras.

<a href="https://highbridgeconsultants.com" title="Tailored SEO Classes For Companies">Douglas Karr</a>

Vad sägs om sponsrade länkar?

Här är ett annat e-postmeddelande som jag får dagligen. Jag svarar faktiskt på dessa ... frågar personen om de verkligen ber mig att sätta mitt rykte i fara, bli böter av regeringen och bli borttagen från sökmotorerna. Det är en löjlig begäran. Så ibland svarar jag bara och säger till dem att jag skulle vara glad över det ... det kostar bara 18,942,324.13 XNUMX XNUMX dollar per bakåtlänk. Jag väntar fortfarande på att någon ska överföra pengarna.

Dear Martech Zone,

Jag märkte att du skrev den här fantastiska artikeln om [nyckelord]. Vi vill betala dig för att placera en länk i din artikel för att peka på vår artikel [här]. Hur mycket skulle det kosta att betala för dofollow-länken?

Signerad,
Susan James

Det här är väldigt irriterande eftersom det bokstavligen ber mig att göra några saker:

 1. Brott mot Googles användarvillkor - de ber mig att dölja min betalda länk till Googles sökrobotar:

Alla länkar som är avsedda att manipulera PageRank eller en webbplats rankning i Googles sökresultat kan betraktas som en del av ett länkprogram och ett brott mot Googles Riktlinjer för webbansvariga

Google Link Scheman

 1. Brott mot federala bestämmelser - de ber mig bryta mot FTC: s riktlinjer för godkännanden.

Om det finns en koppling mellan en godkännare och marknadsföraren som konsumenterna inte skulle förvänta sig och det skulle påverka hur konsumenterna utvärderar rekommendationen, bör denna anslutning avslöjas. 

FTC-godkännandeguide

 1. Bryter mot min läsares förtroende - de ber mig att ljuga för min egen publik! En publik som jag arbetat i 15 år för att bygga upp en med och få förtroende för. Det är medvetslöst. Det är också exakt varför du kommer se mig avslöja varje relation i varje artikel - oavsett om det är en affiliate-länk eller en vän i branschen.

Google brukade be om att sponsrade länkar använder nofollow attribut. Men de har nu modifierat det och har ett nytt sponsrat attribut för betalda länkar:

Markera länkar som är annonser eller betalda placeringar (kallas ofta betalda länkar) med det sponsrade värdet.

Google, kvalificera utgående länkar

Dessa länkar är strukturerade enligt följande:

<a href="https://i-buy-links.com" rel="sponsored">I pay for links</a>

Varför skriver inte bakåtlänkar bara kommentarer?

När PageRank först diskuterades och bloggar flyttade in på scenen var det ganska vanligt att kommentera. Inte bara var det den centrala platsen för en diskussion (före Facebook och Twitter), det passerade också rang när du fyllde i dina författaruppgifter och inkluderade en länk i dina kommentarer. Kommentarspam föddes (och är fortfarande ett problem idag). Det tog inte lång tid innan innehållshanteringssystem och kommentarsystem införde Nofollow-länkar på författarprofiler och kommentarer.

Google har faktiskt börjat stödja ett annat attribut för detta, ugc. UGC är en förkortning för användargenererat innehåll.

<a href="https://i-comment-on-blogs.com" rel="ugc">Comment Person</a>

Du kan också använda kombinationer av attributen. I WordPress ser en kommentar till exempel ut så här:

<a href="https://i-comment-on-blogs.com" rel="external nofollow ugc">Comment Person</a>

Externt är ett annat attribut som låter sökrobotar veta att länken går till en extern plats.

Ska du göra backlink-uppsökande för att få fler Dofollow-länkar?

Detta är ärligt talat en stor stridspunkt för mig. De skräppostmeddelanden som jag angav ovan är verkligen irriterande och jag tål inte dem. Jag är övertygad om att du behöver tjänar länkar, inte be om dem. Min goda vän Tom Brodbeck nämnde detta lämpligt länkutbildning. Jag länkar till tusentals webbplatser och artiklar från min webbplats ... eftersom de fick länken.

Som sagt, jag har inga problem med att ett företag når ut till mig och frågar om de kan skriva en värdefull artikel till min publik. Och det är inte ovanligt att det finns en dofollow länk i den artikeln. Jag avvisar många artiklar eftersom de som skickar in ger en hemsk artikel med en uppenbar bakåtlänk i den. Men jag publicerar många fler som är fantastiska artiklar och den länk som författaren använde skulle vara av värde för mina läsare.

Jag gör inte uppsökande ... och jag har nästan 110,000 XNUMX länkar som länkar till Martech Zone. Jag tror att det är ett bevis på kvaliteten på de artiklar som jag tillåter på den här webbplatsen. Tillbringa din tid med att publicera anmärkningsvärt innehåll ... och bakåtlänkar kommer att följa.

27 Kommentarer

 1. 1

  Tack för att du påpekade Dofollow-plugin Doug. Jag var medveten om att WordPress lade till rel = ”nofollow” till länkar i kommentarer, och jag håller definitivt med din logik att så länge kommentarer modereras förtjänar alla relevanta länkar som finns kvar i kommentarerna deras vederbörliga kredit.

 2. 2
 3. 3
 4. 4

  Finns det ett sätt att välja vilken länk jag vill låta följas (wow, nyfiken språkkonstruktion jag skapade)? Anledningen är att när jag hänvisar till en skitplats med skitinformation på den, skulle jag hellre inte marknadsföra den för mycket. Inte som en censur (om jag hänvisar till, säg, politisk åsikt som är mycket annorlunda än min egen, men om den är välgrundad och väl formulerad, har jag inga problem att främja den), utan som ett sätt att bekämpa entropi och gräva ner skitinnehåll.

  Jag har inga problem att redigera länkar manuellt. Jag brukar redigera kommentarer för att lägga till utgående länkar från Google Analytics, länka titlar och fixa besökarnas typografi, men det skulle vara trevligt att automatisera det till viss del.

 5. 5

  Visst, theUg! Du kan lägga till rel = ”nofollow” i en länk som du inte vill att Google ska rangordna. Exempel:
  <a href="http://www.donotgoogle.com" rel="nofollow">

 6. 6

  Ja, det kan vara lättare än att försöka ta bort dem. Jag håller alla de ofta använda elementen så i mina Operas anteckningar (ganska praktiskt att ha bitar, bitar och kodavsnitt direkt i din webbläsare hela tiden), så det är bara att kopiera och klistra in för mig.

 7. 7
 8. 8

  Jag håller med Doug. Om du ändå bry dig om att läsa och moderera varje kommentar (vilket du borde vara) är det vettigt att belöna äkta kommentarer med en ordentlig länk.

  Du kommer att få fler kommentarer "Bra inlägg" som ett resultat, men de går ändå direkt i papperskorgen.

  De uppenbara spammarna har namn som “SEO-expert” eller “webbdesign Atlanta” eller något nyckelord laddat. De äkta har vanligtvis riktiga namn som "Lisa" eller "Robert".

 9. 9
  • 10

   Sal,

   Resultaten kommer inte att vara lika viktiga för mig som de kommer att bli som ni folk! Kommentarer på min webbplats bör hjälpa till med din Google-ranking.

   Hälsningar,
   Doug

 10. 11

  Jag driver en Drupal-driven webbplats, så den installeras utan rel = nofollow, och du måste installera ett plugin för att lägga till detta. Jag var dock om att göra detta ett tag men insåg att den enda anledningen till detta är en barnslig känsla av att kommentarerna jag lämnar på andras webbplatser inte ger mig sidrankning, där jag ger dem sidrankning. Jag bestämde mig för att lämna det som det är.

  De flesta modererar sina kommentarer så varför straffa dem som tar sig tid att lämna en användbar kommentar på webbplatsen?

  Jag har lagt till en kommentarpolicy på min webbplats så att jag inte behöver känna mig dålig för att radera kommentarerna i det grå området.

  Om någon till exempel lämnar en kommentar som säger "trevlig webbplats" föreslår jag att jag tar bort kommentaren, såvida de inte lämnar URL-fältet tomt. Utan en sådan policy kände jag mig tvungen att kontrollera länken och bestämma utifrån webbplatsen.

 11. 12
  • 13

   Ja, inte alla sökmotorer respekterar nej-följ. Det händer precis så att Google, som är den stora pojken på kvarteret, gör det dock. Jag är inte säker på Live, Ask eller Yahoo! Det kan ta lite grävning att räkna ut.

 12. 14

  Bra jobbat - jag är väldigt mycket anti-nofollow.

  Varje länk ska räknas, eller så ska du inte låta länken existera. Jag känner till människor som medvetet lägger till nofollow till länkar i sina inlägg så att de inte har massor av utgående länkar, med teorin att webbplatser som länkar ut mer än de är länkade till får en lägre PR.

  Det gör mig oändlig.

 13. 15
 14. 16

  IMO rel = ”nofollow” är absolut värdelös, det kommer inte att stoppa kommentarspam eftersom spammare använder programvara. Den bästa lösningen mot kommentarspammare är plugins som Akismet, Bad Behavior och captchas eller mänskliga frågor.

 15. 17
 16. 18

  Hej, jag vill fråga om WordPress, Yahoo 360, Blogger, etc. använder "nofollow" i blogginlägg. dvs om jag skriver ett inlägg i min blogg och lägger in en länk i det, ändras länken i mitt inlägg till rel = nofollow?

 17. 19

  Tack så mycket för den utmärkta artikeln om att inte följa attributet. Eftersom det är installerat som standard i WordPress misstänker jag att väldigt många människor inte ens vet att det finns där.

  Jag tror att en politik att antingen tillåta eller inte tillåta kommentarer på individuell basis snarare än att bara nedgradera dem alla är ett mycket bättre tillvägagångssätt.

 18. 20

  Tack för det här inlägget! Jag vet att jag är lite sen med att hitta det, men jag började bara blogga och försöker lista ut varför den heck wordpress sätter nofollow i mina länkar. Jag ska lägga in dofollow tack vare att jag hittar din blogg, kanske det kommer att uppmuntra fler kommentarer och interaktion på min newby-blogg.

  • 21

   Hej DG,

   Jag är inte säker på hur mycket det faktiskt hjälper direkt med deltagande. Jag tror dock att "fjäderfåglar flyger tillsammans" så att du är mer benägen att ansluta och delta med andra bloggar som inte använder nofollow. På lång sikt tror jag att det finns nytta.

   Jag gillar det bara för att jag tror att mycket av min framgång med att blogga har varit att göra med att människor som du deltar i konversationen. Varför ska jag få alla fördelar ?!

   Skål!
   Doug

 19. 22

  Tack för den här informationen Doug, jag hade lagt till rel-taggar manuellt i mina länkar men övervägde aldrig ens denna metod för kommentarer. Det är dock meningsfullt, jag kommer nog att börja göra detta eftersom jag redan i hög grad modererar mina kommentarer.

 20. 23

  Hej, jag installerade DoFollow-plugin för några dagar sedan, och jag fick ett tack från några små bloggar som jag länkade till i mina artiklar och kommentarer.

  Bra initiativ också, men ENDAST i kombination med en strikt kommentar / användarhantering, annars kommer bloggar att bli skräppostkällor snabbare än vi tror.

 21. 24

  doug, den här nofollow-saken har verkligen varit smärtsam för både bloggaren och legit-kommentatorn ... jag önskar bara att någon kunde skapa ett plugin som aktiverar / inaktiverar nofollow på administratörens vilja. alla nofollo-plugins jag har använt rippar nofollow-taggen på alla kommentarer och / eller kommentatorer. som du sa, vissa människor är kräsena i att godkänna sina användares kommentarer

 22. 26

  det roliga är att majoriteten av de som "förespråkar" nofollow har nofollow-attribut på sina webbplatser / bloggar ... är det inte roligt att folk säger något och gör ett annat? du fick min beundran för att ha en dofollow här precis som i min blogg ... jag är inte bara säker på hur detta kommer att påverka min PR i google.

 23. 27

  Tack för att du förklarade detta. Jag har just börjat en webbplats och tittar på alla blogginternativ. Tyvärr luktar den konserverade bloggprogramvaran som jag kunde använda med min webbplats på is, och jag har funderat på att använda wordpress, så tack för att du pratade om följet eller inget följdproblem. Jag har två webbplatser, en utan Googles bakåtlänkar, och den andra dagen visade min andra webbplats upp 2 google-bakåtlänkar ur det blåa, och jag var väldigt glad! Jag postar på bloggar hela tiden och visste inte ens att du kunde få en länk på det sättet (du, nybörjare!) Och plötsligt hade jag tio länkar från Dawud Miracle - vem i helvete är han ???? Jag följde länken tillbaka till hans webbplats och insåg att det var en av många många många bloggar jag hade skrivit ut, tack Miracle, det VAR ett mirakel !!! Sedan undrade jag hur det hade hänt, och varför det inte hade hänt tidigare! Så nu förstår jag det. När jag får upp min bloggprogramvara kommer jag definitivt att följa, inte typen som inte följer. Det finns tillräckligt med framgång för oss alla ... ..

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.