Krasch ... ingen foo-foo tack.

KraschaIgår var första dagen jag kom hem och zonkade ut. Idag kraschade jag. Som många är jag en vana. Intressant nog är mina vanor dock varje vecka. Mina helger är nästan alltid actionfyllda, så vilken vana jag än var i veckan innan, det är normalt slut på lördagskvällen. Om jag är sen att jobba på måndag är jag vanligtvis sen hela veckan. Om jag jobbar sent på måndag ... jobbar jag sent hela veckan.

Förra helgen jobbade jag hela helgen. Vi är på väg mot en release på jobbet, och jag jonglerade inte mindre än 6 sidoprojekt samtidigt. Balansakten är kul, men jag tenderar att ta på mig mer och mer ... och jag jobbar helt enkelt hårdare och hårdare. Igår kväll tog det mig och jag sov. I kväll kraschade jag. Jag är utputtad. Och jag har fått min "vecka med vanor" en dålig start. Nu blir jag direkt trött när jag kommer hem från jobbet och kommer antagligen att sova varje natt när jag kommer hem. Argh.

På den ljusa sidan betyder det att jag är efterfrågad, alltid bra! På den negativa sidan gillar jag inte att sätta mig in i mitt arbete. Jag har en utmärkt förståelse för att leverera perfektion jämfört med att leverera. Jag gillar perfekt. jag hatar bara levererar ... även om mina kunder aldrig skulle veta skillnaden. Att leverera innebär ofta att jag månader senare befinner mig i att göra om något som jag visste att jag kunde ha gjort perfekt vid leveransen om jag hade haft extra tid.

Marknadsföring och programvara är dock ofta så här, tycker du inte? Tidsfrister kräver utförande och slänger ofta ut perfektion. Kalendern är ofta viktigare än resultaten. Behovet av att leverera är starkare än behovet av att leverera perfekt. Ofta märker jag att kunderna hellre skulle offra funktioner, funktionalitet och estetik för att få något i sina händer förr snarare än senare. Är detta en amerikansk brist? Rusa, rusa, rusa ... krascha? Eller är detta en global brist?

Jag förespråkar inte "kryp". Krypa är när definitionen av slutförande fortsätter att "krypa" tills du aldrig kan slutföra ett projekt. Jag föraktar "kryp". Även om vi inte kryper, hur kommer det sig att vi aldrig har tid att utföra perfekt längre?

På South Bend Chocolate Factory beställer jag mitt kaffe med ingen foo-foo... vilket innebär ingen chokladsked, ingen vispgrädde, inget körsbär, ingen dammning av choklad eller strö av sirap ... bara kaffe. Ingen foo-foo får mig mitt kaffe utan att vänta på de andra grejerna.

Obs: Om du aldrig har varit på South Bend Chokladfabrik, du går miste om en fantastisk plats med fantastiska medarbetare. De har personlighet ... inte tanklösa drönare. Och första gången du får en fin mocka, var noga med att få foo-foo. Det är en trevlig behandling.

Tillbaka till min poäng ... företag gillar Google, flickr, 37 signaler och andra moderna framgångar kastar "foo foo". Dessa människor bygger bra programvara utan foo foo. De bygger applikationer som får jobbet gjort, och är ganska fasta på att det inte gör mer än så. Det fungerar. Det funkar bra. Vissa kanske tror att det inte är "perfekt" eftersom det saknar foo-foo. Stora framgångar och adoptionsfrekvenser säger mig att detta inte är sant för majoriteten. De vill bara att det ska göra jobbet - lösa problemet! Jag märker på mitt arbete att vi spenderar mycket tid på foo-foo.

Jag undrar om du kraschar utan foo foo.

Kanske måste vi börja organisera våra leveranser så att vi kan leverera bättre och snabbare:

Foo-foo:Vad ska vi kalla det? Hur kommer det att se ut? Vilka är alla alternativ vi kan lägga i den? Vad gör våra konkurrenter? Vad vill våra kunder ha? När måste vi få det gjort?
Ingen foo-foo: Vad ska det göra? Hur ska den göra det? Hur skulle en användare förvänta sig att den skulle göra det? Vad behöver våra användare? Hur lång tid tar det att få det gjort?

2 Kommentarer

 1. 1

  Foo-foo, foo-foo ... försöker fortfarande att förstå vad detta betyder i förhållande till programvara, i motsats till kaffe. Med kaffe verkade det tillräckligt enkelt, som i foo-foo var allt det främmande grejer som inte var kaffe persay. Från dina exempel på företag som slänger ut foo-foo, alla web 2.0 verkar det, deras programvara verkar baseras på "enkelhet", åtminstone ur en användarsynpunkt, både funktionellt och estetiskt. Jag antar att var jag blir lite förvirrad är det där du ställer foo-foo vs inga foo-foo-frågor, eftersom jag inte är säker på om några av dessa frågor ger foo-foo eller inte i någon av kategorierna.

  Vad ska vi kalla det? Tja, google, flickr och namnen på mjukvaran som designats av 37 signaler verkar alla ganska fängslande och viktiga, och jag tror att det tog en tid att komma med dem. Hur kommer det att se ut? Enkelt, rent, web 2.0 ... återigen tänkte jag på detta för dessa företag, alternativ ... fortfarande foo-foo tror jag. Vad gör våra konkurrenter, ändå viktigt, om de bara gör det motsatta, eller åtminstone inte gör vad de gör. Vad kunderna vill ha är viktigt ... vad kunderna tycker att de vill ha är inte lika viktigt. När måste vi göra det, fortfarande viktigt, särskilt inom internetprogramvaran.

  Vad ska det göra? Hur ska den göra det? Ingen foo-foo här tror jag. Hur skulle en användare förvänta sig att den skulle göra det? För mig kan detta vara antingen foo eller non-foo. Vad behöver våra användare? Jag tror att jag inte är foo här. Hur lång tid tar det att få det gjort. Okej så den andra uppsättningen frågor verkar ganska obehaglig för mig. Den första uppsättningen är det som förvirrade mig lite.

  Den kanske viktigaste frågan till mig är "Varför behövs det?"

 2. 2

  Summae,

  Du är på rätt spår med min poäng. Frågorna är väldigt lika, men de går alla samman med exakt den fråga du ställde ... 'Varför behövs det?'

  Jag har en kollega och vän, Chris Baggott, vem vill gärna fråga ”Vilket problem löser det?”. Appens namn, utseendet, alternativen, tävlingen, önskningarna, tidpunkten ... alla dessa uppmärksammas i mjukvaruvärlden, men det frågas aldrig ... ”Vilket problem löser det?”

  Vi borde spendera tid på rätt frågor, snarare än att spendera så mycket tid på att svara på fel frågor!

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.