Krasch ... ingen foo-foo tack.

Läsningstid: 3 minuter

KraschaIgår var den första dagen jag kom hem och zonkade ut. Idag kraschade jag. Som många är jag en vana. Intressant nog är mina vanor dock varje vecka. Mina helger är nästan alltid actionfyllda, så oavsett vilken vana jag var i veckan innan avslutades det normalt på lördagskvällen. Om jag är sen till jobbet på måndag är jag vanligtvis sen hela veckan. Om jag jobbar sent på måndag ... jobbar jag sent hela veckan.

Den här förra helgen jobbade jag hela helgen. Vi är på väg mot en släpp på jobbet, och jag jonglerade inte mindre än 6 sidoprojekt samtidigt. Balanseringen är kul, men jag brukar ta mer och mer ... och jag jobbar helt enkelt hårdare och hårdare. I går kväll tog det mig och jag tappade. Ikväll kraschade jag. Jag poopade ut. Och jag har fått min "vanavecka" en dålig start. Nu blir jag omedelbart trött när jag kommer hem från jobbet och kommer troligen att jag sover varje natt när jag kommer hem. Argh.

På den ljusa sidan betyder det att jag är efterfrågad, alltid bra! På den negativa sidan gillar jag inte att lägga mig på mitt arbete. Jag har en utmärkt förståelse för att leverera perfektion kontra att leverera. Jag gillar perfekt. jag hatar bara levererar ... även om mina klienter aldrig vet skillnaden. Att leverera innebär ofta att jag månader senare "gör om" något som jag visste att jag kunde ha gjort perfekt vid leveransen om jag hade haft extra tid.

Marknadsföring och programvara är ofta så här, tycker du inte? Tidsfrister kräver exekvering och slänger ofta ut perfektion. Kalendern är ofta viktigare än resultaten. Behovet att leverera är starkare än behovet att leverera perfekt. Ofta märker jag att kunderna hellre vill offra funktioner, funktionalitet och estetik för att få något i händerna förr snarare än senare. Är det här en amerikansk brist? Rusa, rusa, rusa ... krascha? Eller är detta ett globalt fel?

Jag förespråkar inte "kryp". Krypning är när definitionen av slutförande fortsätter att "krypa" tills du aldrig kan slutföra ett projekt. Jag föraktar "krypa". Även utan krypning, hur kommer det sig att vi aldrig längre har tid att köra perfekt?

På South Bend Chocolate Factory beställer jag mitt kaffe med ingen foo-foo... vilket innebär ingen chokladsked, ingen vispgrädde, inget körsbär, ingen dammning av choklad eller strö av sirap ... bara kaffe. Ingen foo-foo får mig mitt kaffe utan att vänta på de andra grejerna.

Obs: Om du aldrig har varit i South Bend Chocolate Factory, du missar ett bra ställe med fantastiska anställda. De har personlighet ... inte tanklösa drönare. Och första gången du får en fin mocka, se till att få foo-foo. Det är en trevlig behandling.

Tillbaka till min poäng ... företag gillar Google, flickr, 37 signaler och andra moderna framgångar kastar 'foo foo'. Dessa människor bygger bra programvara utan foo foo. De bygger applikationer som får jobbet gjort och är ganska övertygade om att det inte gör mer än så. Det fungerar. Det funkar bra. Vissa kanske tycker att det inte är "perfekt" för att det saknar foo-foo. Enorma framgångs- och adoptionsnivåer säger dock att detta inte är sant för majoriteten. De vill bara att det ska göra jobbet - lösa problemet! Jag märker vid mitt arbete att vi tillbringar mycket tid på foo-foo.

Jag undrar om du kraschar utan foo foo.

Kanske måste vi börja organisera våra leveranser så att vi kan leverera bättre och snabbare:

Foo-foo:Vad ska vi kalla det? Hur kommer det att se ut? Vilka är alla alternativ vi kan lägga i den? Vad gör våra konkurrenter? Vad vill våra kunder ha? När måste vi få det gjort?
Ingen foo-foo: Vad ska det göra? Hur ska den göra det? Hur skulle en användare förvänta sig att den skulle göra det? Vad behöver våra användare? Hur lång tid tar det att få det gjort?

2 Kommentarer

 1. 1

  Foo-foo, foo-foo ... försöker fortfarande att förstå vad detta betyder i förhållande till programvara, i motsats till kaffe. Med kaffe verkade det tillräckligt enkelt, som i foo-foo var allt det främmande grejer som inte var kaffe persay. Från dina exempel på företag som slänger ut foo-foo, alla web 2.0 verkar det, deras programvara verkar baseras på "enkelhet", åtminstone ur en användarsynpunkt, både funktionellt och estetiskt. Jag antar att var jag blir lite förvirrad är det där du ställer foo-foo vs inga foo-foo-frågor, eftersom jag inte är säker på om några av dessa frågor ger foo-foo eller inte i någon av kategorierna.

  Vad ska vi kalla det? Tja, google, flickr och namnen på mjukvaran som designats av 37 signaler verkar alla ganska fängslande och viktiga, och jag tror att det tog en tid att komma med dem. Hur kommer det att se ut? Enkelt, rent, web 2.0 ... återigen tänkte jag på detta för dessa företag, alternativ ... fortfarande foo-foo tror jag. Vad gör våra konkurrenter, ändå viktigt, om de bara gör det motsatta, eller åtminstone inte gör vad de gör. Vad kunderna vill ha är viktigt ... vad kunderna tycker att de vill ha är inte lika viktigt. När måste vi göra det, fortfarande viktigt, särskilt inom internetprogramvaran.

  Vad ska det göra? Hur ska den göra det? Ingen foo-foo här tror jag. Hur skulle en användare förvänta sig att den skulle göra det? För mig kan detta vara antingen foo eller non-foo. Vad behöver våra användare? Jag tror att jag inte är foo här. Hur lång tid tar det att få det gjort. Okej så den andra uppsättningen frågor verkar ganska obehaglig för mig. Den första uppsättningen är det som förvirrade mig lite.

  Den kanske viktigaste frågan till mig är "Varför behövs det?"

 2. 2

  Summae,

  Du är på rätt spår med min poäng. Frågorna är väldigt lika, men de går alla samman med exakt den fråga du ställde ... 'Varför behövs det?'

  Jag har en kollega och vän, Chris Baggott, vem vill gärna fråga ”Vilket problem löser det?”. Appens namn, utseendet, alternativen, tävlingen, önskningarna, tidpunkten ... alla dessa uppmärksammas i mjukvaruvärlden, men det frågas aldrig ... ”Vilket problem löser det?”

  Vi borde spendera tid på rätt frågor, snarare än att spendera så mycket tid på att svara på fel frågor!

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.