Öga har en stavningskontroll

41andcd5khl sl160Den här veckan har jag precis läst Att rätta modersmålet: Från gammal engelska till e-post, den trassliga historien om engelsk stavning by David Wolman.

Du kanske inte vet vad ortografi och etymologi är och det är okej. Jag vet att jag är en slaktare av grammatik och stavning, men den här boken fick mig att känna mig lite bättre om mina färdigheter. Det finns miljoner ord på engelska, men den genomsnittliga gymnasieexamen vet cirka 60,000 XNUMX. Faktum är att de flesta av oss inte har en aning om vad majoriteten av ord är på vårt eget språk!

Vårt är ett språk som är fonetiskt felaktigt och ett nästan omöjligt språk att lära sig. Vissa människor tror att felstavning är ett tecken på okunnighet, men Shakespeare själv brukade både uppfinna och stava fel efter eget tycke. Han kände att bokstäver och ord var som lera för en skulptör. Föreställ dig att om jag gjorde mina egna redunculous ord på den här bloggen, skulle folk förringa mig (precis innan de lämnade).

När vi går in i ett nytt årtusende, befinner vi oss att tala ord med avseende på teknik som förmodligen aldrig kommer att befinna sig i någon formaliserad ordbok ... och till och med ordboksförläggarna kan inte komma överens om vad som gör det och vad som inte gör det.

Om du inte tror att vi uppfinner nya ord när vi går, behöver du helt enkelt titta tillbaka i tiden till OK.... eller är det Okej... eller är det oll korrekt or ole kurreck. Tänk bara, dina barnbarn kan ha en del av sina dagliga konversationer, rofl, lmao, asap, lol, ttfn.

Tror du inte på det? Vad sägs om ordet Scuba, som brukade vara en förkortning för Self-Contained Underwater Breathing Apparatus. Vad sägs om Blogg, som för mindre än ett decennium sedan var Webblogg! Med ordet har bloggare, blogg, blogg och bloggprogram kommit. Det är också en ganska spännande tid eftersom många av de ord, akronymer eller kortkoder som genereras online idag används internationellt.

Det är också intressant hur reklam och marknadsföring inte behöver följa reglerna för ortografi. Vi har företag som Google, saker som iPhone och produkter som Seesmic som alla är helt acceptabla - ändå har vi mycket liten tolerans för oavsiktliga felstavningar i vårt eget innehåll. Jag tycker det är fascinerande.

Tack och lov kan vi fortfarande lita på stavningskontroll!

Öga har en stavningskontroll,
Det kom med mitt ärthav.
Det plan lee markerar fyra min revy
Miss Steaks Jag kan knyta havet.
Öga slår kajen och skriv ett ord
Och vikt fyra det två säger
Väderöga jag skriver åra fel
Det säger mig en vägning.

Jag uppmuntrar dig att hämta en kopia av boken, det är en fascinerande promenad genom historien. David håller läsningen mycket lätt. Ännu mer underhållande är att han berättar alla engelska ursprung när han själv besöker de platser som de förvandlades. Det är en bra läsning!

3 Kommentarer

  1. 1

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.