Firefox vann webbläsarkriget

firefox

Att ta en titt på den senaste marknadsandelen för webbläsare ger viss inblick i vem som vinner och tappar krig. Firefox fortsätter att bygga fart, Safari kryper uppåt och Internet Explorer tappar mark. Jag skulle vilja kommentera de tre med mina "teorier" om vad som händer.

Internet Explorer

 • Efter att ha förstört Netscape Navigator blev IE verkligen nätets guldstandard. Webbläsaren var enkel, funktionell och förinstallerad med alla Microsoft-produkter. Dessutom hade ActiveX en kort strålkastare som krävde att de flesta använde IE. Varför använda flera webbläsare när en av dem stöder alla olika standarder på webben? Jag var själv en IE-användare genom version 6.
 • Med Internet Explorer 7 höll webbdesignvärlden verkligen andan för en webbläsare som de kunde utforma för att reagera i enlighet med den senaste tekniken i Cascading Style Sheets. Tyvärr blev IE 7 besviken. Vid granskningen av IE-bloggen var det verkligen inte ens på radarn förrän webbläsaren var beta och skrik av ångest kom från webbdesignindustrin. Någon sista minuten-utveckling korrigerade några av problemen ... men inte tillräckligt för att göra designvärlden lycklig. Kom ihåg - många i designvärlden arbetar på Mac-datorer ... saknar Internet Explorer. Men tyvärr för dem använder deras klienter Internet Explorer.
 • Men tyvärr, med Internet Explorer 7 ändrade Microsoft radikalt interaktionen mellan användaren och klienten. För teknofiler som jag själv var några av ändringarna ganska coola. Men för den atypiska användaren ... att inte helt enkelt kunna navigera över skärmens överkant var både förbryllande och förvirrande. De började titta på vad mer som fanns där ute. Firefox.

Webbläsares marknadsandel
Skärmdump från http://marketshare.hitslink.com/

firefox

 • Firefox efterliknade allmän webbläsarfunktionalitet som går tillbaka till Navigator och blev en lätt alternativ lösning till Internet Explorer. För de upproriska Microsoft-anarkisterna blev Firefox en passion och började låna marknaden.
 • Ytterligare funktioner som fantastiska plugins för integration med annan teknik har varit en fantastisk välsignelse för Firefox. De fortsätter att locka både utvecklare och webbdesigners ... eftersom Firefox har robust felsökning, Cascading Style Sheet och plug-ins från tredje part som gör utveckling och integration mycket enklare.
 • Marknaden förändras också. ActiveX är allt annat än dött och Ajax ökar och lånar sig till webbläsare som Firefox. Det finns tekniskt ingen anledning att använda Internet Explorer under alla dessa dagar. Om IE kan göra det kan Firefox göra det bättre. Windows-uppdateringar krävde tidigare webbläsaren, men nu kan de laddas och installeras utan den.
 • Firefox har inte övergivit sin användbarhet och layout som Microsoft gjorde med IE 7, vilket gör det lättare för användare att övergå till Firefox från IE 6 enkelt och enkelt. Det är elegant, snabbt och sömlöst.

Safari

 • Med Macs senaste tryck på hemmamarknaden ... är det inte längre PC för universitet, kvinnor och barn. Min nya Mac kör OSX, Windows XP (med Parallels) och jag kan köra alla webbläsare på planeten för att designa och utveckla till. Med Safari förinstallerat får det utan tvekan aktier eftersom Mac-datorer vinner del. Min förutsägelse är dock att Safari tappar till Firefox.

Fungera

 • Lilla killen på marknaden, Opera stänger in på mobilmarknaden. Deras mobilwebbläsare stöder JavaScript (kom ihåg att Ajax och Rich Internet Applications flyttar in i bilden), vilket gör den till den perfekta webbläsaren för mobil teknofil. Jag tror att detta också bygger upp ett beteende hos människor att det nu är okej att flytta från Microsoft. Det är mindre rädsla för att åka nu.

Microsoft måste känna sig ganska hotade - men det är verkligen deras eget fel. De har eliminerat alla behov av sin egen webbläsare, alienerade användare, alienerade designers, alienerade utvecklare, OCH de tillåter nu andra att ta dem i andra vertikaler (mobil).

Internet Explorer är egentligen bara självförstörande. Jag är inte säker på var deras kundfokus alls är.

Med det här är mitt veckas tips. Prova Firefox. För utvecklarna, ta en titt på några av de anmärkningsvärda pluginsna för CSS- och JavaScript-utveckling. För designarna, ta en titt på hur lite du behöver för att "finjustera" dina sidor för Firefox. För användare öppnar du Firefox första gången och är igång. Här är tipset:

 • När du har laddat ner och installerat Firefox, gå till Add-ons avsnitt och ladda ner till ditt hjärta innehåll. För alla som gör det skulle jag älska att du använder webbläsaren i två veckor och sedan återvänder till min webbplats och berättar vad du tyckte.

Jag har varit en Microsoft-kille i över ett decennium nu, så jag är inte en basher. Men jag kände mig tvungen att gå in och diskutera den strategiska röran som IE-teamet verkligen har kommit in i.

17 Kommentarer

 1. 1

  Jag håller med om att det inte finns någon anledning att använda IE längre, men tyvärr är världen fortfarande full av internetnybörjare som inte vet bättre. Förhoppningsvis kommer mun till mun att förändra det så småningom.

 2. 2

  Jag har varit en glad användare av Firefox i flera år nu. Jag känner mig kär i det på grund av de otaliga tilläggen och den ökade säkerheten över Internet Explorer.

  När jag fick min nya MacBook Pro tidigare i år testade jag Safari i några veckor, men slutade med att gå tillbaka till Firefox. Alternativen för anpassning är nästan obegränsade. Under det senaste året har jag lyckats konvertera hela min familj (och de flesta av mina vänner) till Firefox.

 3. 3

  Paul ville inte skämma mig - men du märker att jag redigerade mina fobier till filer! Bra fångst från Paul som var trevlig nog att maila mig! Folk som känner mig vet att jag är expert på att sprida engelska. Det är verkligen en vän som kommer att rädda dig från att genera dig själv!

  Tack, Paul!

  Paul har en fantastisk blogg på:
  http://pdandrea.wordpress.com/

 4. 4

  salam

  Jag är helt överens om att Firefox kommer att slå IE 7 eller framåt ....

  Anledningen till att slå är att Firefox Plugins och Firefox-tillägg.

  Jag tror att IE kommer att stå på 2007% i juli 35

  Japp.

 5. 5
 6. 6

  Jag installerade IE7 på min stationära dator och det fungerade bra efter att jag lurat lite på det men när jag installerade det på min bärbara dator stoppade det allt. Om jag inte hade upptäckt att programmet (utan några tillägg) också ingick i mina program under tillbehör skulle jag inte kunna gå vidare alls.

  Jag är orolig, jag bankerar online och är inte säker på att jag kan använda Foxfire. Jag skulle gärna prova men jag behöver mer info.

  • 7

   Hej Alta,

   Modern internetbank är kompatibel med webbläsare. Oron skulle vara att stödja SSL (Secure Sockets Layer), det är ett krypterat sätt att kommunicera data mellan din webbläsare och bankens onlineservrar. Firefox stöder SSL fullständigt precis som IE gör utan begränsningar. Det mest uppenbara sättet att veta att du använder SSL är att du är på en https: // -adress istället för http://. Men både IE och Firefox (och Opera och Safari) har också visuella indikatorer och verifieringsprocesser för att SSL-certifikatet och krypteringen är giltiga och fungerar korrekt.

   Med andra ord - du borde inte ha några problem. Naturligtvis gör det aldrig ont att kolla din banks "Support" -sida för att se om de stöder Firefox. Du hittar det verkligen en trevlig webbläsare - väldigt snabbt med många extra godsaker.

   Tack för ditt besök ... och för kommentarer!
   Doug

 7. 8

  Firefox passerade 400 miljoner nedladdningsmärken och kommer förhoppningsvis att gå längre. Alternativ är alltid ett sätt att gå vidare.
  Men att vinna webbläsarkriget ... fortfarande för tidigt för det.

 8. 9

  Jag har använt IE i flera år, fortsätter att använda den och är uppriktigt sagt inte imponerad av Firefox-användarnas fördelar. Jag misstänker att de allra flesta användare kan bry sig mindre. Jag håller dock med dig om att ändringarna i IE 7 var lite förvirrande.

 9. 10

  Hej Douglas,

  Jag håller med dina tankar om IE7 och eftersom jag var webbdesigner, blev jag besviken med några saker när IE7 släpptes. Jag håller för närvarande på att bygga en ny webbplats och jag har stött på några problem med divs men inget större (hittills). Jag har bara använt IE7 minimalt men jag förväntade mig ett enormt hopp från 6.0 i förhållande till CSS-support, etc.

  Jag har varit Firefox-användare i flera år och har rekryterat en hel del nya användare på vägen. Jag tror att det som mest lockar mig, och många andra FF-användare, är det faktum att det är extremt webbdesigner / utvecklarvänligt och anpassningen driver det. Jag tror att IE kommer att fortsätta att rasa och jag tror att Microsoft kommer att behöva ett mirakel just nu. Drivkraften som Firefox har fått och Safari vinner långsamt, överträffar IE och det faktum att de fortsätter att bli korta när de producerar en webbläsare som uppfyller webben, hjälper dem inte minst.

  Vi webbdesigners kan bara ge dem så många chanser 😛

 10. 11

  Dessa kommentarer är ganska vilseledande. Enligt den senaste statistiken som jag har sett har IE: s andel "sjunkit" från 85.88% globalt andel för Q4 2005 till 78.5% för tredje kvartalet 3. Det är en minskning på 2007% på cirka två år.

  Under tiden har Firefox zoomat från 9% till 14.6% under samma tidsperiod. Det är en ökning med 5.6% på ungefär två år.

  Safari har gått från 3.1% till 4.77% - en ökning som knappast är värt att prata om.

  Ja, Firefox vinner på IE, men IE har tydligen fortfarande mer än 5 gånger användarna.

  Denna statistik kommer från Wikipedia "Usage_share_of_web_browsers" och kan naturligtvis vara partisk på ett eller annat sätt.

  Uppenbarligen bryr sig det mesta av världen inte om vad webbdesigners tycker. Jag skulle tro att vi borde utforma för massorna snarare än att oroa oss för våra egna personliga preferenser.

  • 12

   Tack Rick! Kan vi fråga var dina källor är angående statistiken?

   Jag håller med dig, men det finns en försiktighetshistoria om att inte bry sig om vad webbdesigners tycker ... och det är att webbdesign kommer att fortsätta att vara ett dyrt företag när du måste designa utanför standarder för att lugna den 85.88% marknadsandel!

   Jag arbetar på en webbplats just nu som ser perfekt ut i FF och Safari, men IE försvinner helt ... problemet? Jag har JavaScript inom sidans innehåll och det är det som rör grafik som är 100% CSS-driven! Nu måste jag lägga allt skript i en inkludering - vilket inte tillåter att sidan läses in graciöst, så jag måste lägga till mer kod till "förinstallera" objekt.

   Tack igen!

 11. 13

  Det är alltid en prioritet att designa för massorna, men det faktum att Microsoft inte följer med alla andra gör våra jobb så mycket svårare. Ibland måste jag skriva helt separata stilark bara för IE ensam och det är tidskrävande. Det betyder inte något för den genomsnittliga användaren. Det är bara frustrerande när webbläsaren som leder paketet är den som uppfyller minst webbstandarder.

  Jag måste göra samma sak, Douglas. Jag måste lägga mitt Javascript i innehåller eller separata JS-filer som är länkade till mina sidor. Att injicera det direkt i min markering har en tendens att få saker att gå i höjden.

 12. 14

  Hej Douglas,
  Jag har inget argument med dina bekymmer ur designersynpunkt, även om jag inte är säker på varför du skulle vara orolig för att du kan debitera människor mer för dina tjänster. Är det så att människor inte är beredda att betala för det? Uppenbarligen är detta tekniska problem som måste övervinnas.

  Jag tar bara upp förslaget att det finns en massiv rörelse bort från IE. Statistiken (såvitt jag kan säga) stöder inte det påståendet, trots alla designers och SEO som hävdar annorlunda och som oändligt marknadsför FF. Om de borde främja det är en annan fråga, och du kan vara helt rätt i det.

  Som jag nämnde i min kommentar var min källa Wikipedia - inte den mest imponerande ljudkällan, men siffrorna ser ganska grundliga ut ...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers

  Rick

  • 15

   Du har nog rätt i båda frågorna, Rick. Jag skulle hävda att IE fortsätter att ha en stor andel av marknaden eftersom det är en del av operativsystemet, dock. Om det var nedladdning för nedladdning och ett rättvist val tror jag verkligen att FF skulle sparka deras rumpor.

 13. 16

  Jag brukade vara programmerare och webbutvecklare. 2003 var jag i en olycka och slog mitt huvud. Att skriva kod är nu för mycket för mig, så nu är jag bara en vanlig joe..lol

  Hur som helst, jag har använt Linux sedan liksom 1996 (kom ihåg Caldera-när du var tvungen att låta den ladda ner sig själv i 2 dagar..lol). Webbläsare var aldrig bra för det innan Firefox. När Firefox kom ut var det det bästa för Linux-användare (Thunderbird också). Eftersom Microcrap alltid har skruvat Linux-användare, sköt de sig själva i foten. Jag kommer ihåg att Firefox / Thunderbird enkelt blev den bästa internetsviten för Linux. Det är inte skrymmande och du kan placera vilka tillägg du vill (adblockl!). Således är det lika lätt eller tungt som du gör det. Inga oönskade delar alls. Flikarna är svala och små.

  Jag använder för närvarande Windows XP, eftersom de "andra" här tyvärr gjorde det till ett villkor för att köpa den här datorn, så "de" kunde använda den (idioter). Det är därför jag direkt laddade ner Firefox / Thunderbird. När jag använde Windows igen hatade jag Outlook express och ville fortfarande ha Firefox tillbaka med mina tillägg (jag sparade till och med alla konfigurationsfiler och mina bokmärken från Linux och importerade dem till Winxp!).

  Nyligen startade min dator om över natten, och jag hade detta ALIEN ser fett verktygsfält med ENORMA flikar som inte kommer att försvinna. Friggin verktygsfält tar upp 1/5 av den förbannade skärmen! Jag hatade det! Alla andra här hatade det också. Var är STOPP-knappen? Ingen vill att webbläsaren ska ta så mycket utrymme! Massiva flikar, även när det bara finns 1 sida !!
  Hur är det med webbsidan? Du kan inte ens se det eftersom allt du ser är BROWSER! Det är så distraherande att jag inte tål det. Microsoft har bekvämt INGEN plats att klaga på heller. Vilken hög med förvrängt skräp. Min skärmupplösning är inställd på 1152 × 864 och jag kan inte föreställa mig hur den skulle se ut vid 800 × 6000! Skulle jag ens kunna se sidan?

  Så två tummar ner för IE2! Alla hatar det, och det är IEs död. Roligt, de hade en ok webbläsare, men genom att kopiera Firefox har de nu skräp. Jag menar .. vad är det för skit på verktygsfältet, och var är resten av knapparna ??

  Så tack Microsoft, du har äntligen gjort dig själv! Jag spenderar nu mycket tid på att förklara för andra som ringer och frågar varför deras webbläsare plötsligt är hemsk och komplex och hjälper dem att avinstallera IE7! Ingen vill ha det!

  Skål!
  -Jf

 14. 17

  Jag tror att du har rätt Mr. Blog man, jag har använt Firefox på min dator i över ett år nu och har inte sett tillbaka sedan dess. Den som vet något om datorprogram kan berätta att Firefox är den överlägsna webbläsaren. Jag har aldrig provat Thunderbird-programvaran eftersom Outlook 2007 i Office Enterprise är väldigt trevligt och fungerar bra för mig. Varför ändra det om det inte går sönder. IE 6-7 är dock trasig, när som helst jag jobbar med vänner, familj, onlinekompis eller bara en person som vill ha hjälp installerar jag alltid eller säger åt dem att skaffa Firefox. Det är ingen idé i min bok.

  Jag vill bara veta varför Microsoft trodde att de släppte en överlägsen webbläsare, är de helt olämpliga för världen omkring dem? Är det för att de tycker att deras programvara är så underbar att människor bara kommer att använda den ändå? Eller beror det på att Microsoft tog in miljarder om dagen och de sa "glöm konsumenten, vi bryr oss inte vad de tycker" så de tvingade nästan en värdelös och svarande webbläsare på marknaden. Idioter! Det är inte som att jag har en skräpig dator, IE körs som skit på vilket system som helst. Det måste finnas i programvarukoden eller något.

  Bara för skojs skull laddade jag upp det idag bara för att se om det hade förbättrats av något mirakel (nej) fortfarande suger. Då sa jag till mig själv "Varför, varför går det så" så jag sökte (varför laddas Internet Explorer så långsamt) och naturligtvis använde jag Googles startsida på Firefox. Jag hamnade här efter att ha följt en länk från en annan webbplats med en artikel som den här. Jag fick sidan spårad så jag har fortfarande inte mitt svar än. Gå Firefox Gå! Kick Bill Gates i nötterna för oss alla en gång varje per person kontinuerligt. Jag kommer dock att notera en dragning till FF, det är dåligt om minnesförbrukning. Lätt fixad tanke, en snabb, inte långsam omstart kommer att fixa det.

  Bra artikel!

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.