Jag tror inte att marknadsföring handlar om att tjäna pengar

Tjäna pengar

Om det finns två ord som jag ser i den här branschen som får mig att stöna och gå bort, är det frasen tjäna pengar. Jag vill inte gå in i den senaste tidens politik, men ett företag fattade ett beslut att starta en kontroversiell marknadsföringskampanj. En av mina kollegor uppgav att det var lysande marknadsföring eftersom det kommer att göra dem massor av pengar.

Usch.

De är ett företag och kan göra vad de vill med sin marknadsföring. Och att hoppa in i en populär kontrovers kan vara bra för ögonbollar och till och med dollartecken. Men jag tror inte att målet med marknadsföring är att tjäna pengar. Jag har arbetat för många företag som handlade om att tjäna pengar, och de är antingen lidande eller döda - för att tjäna pengar var det viktigaste måttet.

  • Tidningar - Jag arbetade för tidningar som hade monopol på reklam och fortsatte att höja sina priser. Nyheten blev "fyllmedlet mellan annonser". När konkurrensen kom online kunde konsumenter och annonsörer inte vänta med att hoppa.
  • SaaS - Jag arbetade för några av de största programvaruleverantörerna i branschen. I deras iver att slå målen varje kvartal såg jag dem skämma bort klienter och sedan köra dem för nästa mer betydelsefulla klient. När grundarna startade sina framtida startups svarade de gamla klienterna inte på telefonen. Och när nya lösningar upptäcktes migrerade glömda kunder.

Att tjäna pengar är ett kortsiktigt mål som tar fokus från allt som behövs för att bygga ett blomstrande företag. Pengar är vad som utbyts mellan ett företag och dess kunder för det värde de ger. Pengar är avgörande - ta ut för mycket och din kund kan känna sig lurad och lämna. Om du inte tar ut tillräckligt kan du kanske inte ha råd att betjäna kunden på rätt sätt. Pengar är en variabel ... men det är viktigt att bygga en solid relation.

Marknadsföring spelar en roll genom att försöka hitta, identifiera och rikta in sig på de potentiella kunder som behöver din produkt eller tjänst och som ser ut som dina bästa kunder. Varje vecka går jag bort från erbjudanden där jag inte tror att jag kan jobba med företaget. Vissa företag blir till och med upprörda över att jag inte hjälper dem - men jag vet att det kortsiktiga målet för tjäna pengar nästan förstört min verksamhet tidigare. När jag hittade rätt kund, väntade jag tålmodigt på att arbeta med dem, ställde lämpliga förväntningar och var säker på att de behövde och ville ha mina produkter och tjänster ... det var då vi byggde en relation.

Låt mig lägga några exempel där ute:

  • Jag hjälper a insamlingsföretag som fungerar med skolor just nu. De har haft otrolig tillväxt de senaste par åren som jag har hjälpt dem - men det beror på att de är mycket fokuserade på vem de rätta skolorna är att arbeta med. De undviker att arbeta i skolor där deras produkt kan orsaka konflikt mellan eleverna ... och istället stöder de skolorna genom deras filantropi. Kan de tjäna pengar genom att sälja till dem? Naturligtvis ... men de vet att det inte är i skolans bästa.
  • Jag hjälper a datacenterföretag som är innovativ och oberoende. De skulle kunna tjäna pengar genom att sälja små engagemang året runt ... de är mycket mer lönsamma på kort sikt. De vet dock att stora företagskunder med efterlevnadsutmaningar är där de lyser. Så de marknadsför för stora företag och undviker marknadsföring till de små företagen.
  • Jag hjälper a hemtjänster verksamhet som gör takläggning, ytterväggar och andra exteriörtjänster. De är ett familjeföretag som har funnits i nästan 50 år i samhället. Deras tävling ger löften och lämnar ett spår av fruktansvärda engagemang genom att använda tunghänt försäljning och driva varje kund till slut eller en upsell. Min klient väljer att gå bort från dessa förlovningar och istället marknadsföra till sina klienters vänner, familj och grannar.
  • Jag hjälper a vattentestning företag vars första mål var att hjälpa konsumenter att testa sin vattenkvalitet med hemsatser. De identifierade emellertid en mycket större fråga där kommuner inte hade spårningsprogramvara för att helt följa lokala, statliga och federala bestämmelser. De visste att de kunde få mycket större inverkan med sitt mål att hjälpa till att förändra vattenkvaliteten i landet om de svängde och fokuserade långsiktigt på statliga kontrakt.

I alla dessa fall vill vi inte tjäna pengar. Vårt marknadsföringsarbete är att optimera och matcha de produkter och tjänster i företagen som vi hjälper till med de potentiella kunder som de kan betjäna. Alla dessa företag har stor tillväxt, men det beror på att de vet när de måste vända sig från att tjäna pengar ... inte gå efter det.

Varje marknadsförare kan hjälpa ett företag tjäna pengar. Färre marknadsförare hjälper företag att växa och växa med kunder som uppskattar sina produkter och tjänster. Under det senaste decenniet med mitt eget företag har jag upptäckt att pengar faktiskt kommer som ett resultat av att hitta och arbeta med rätt kunder. Min marknadsföring är att hitta dessa företag, inte att leta efter och tjäna pengar. Jag hoppas att det är ditt fokus också.

 

 

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.