My Freakonomics - Spara din budget med bättre löner

Freakonomics

Jag har precis avslutat behandlingen Freakonomics. Det har gått ett tag sedan jag inte kunde lägga ner en affärsbok. Jag köpte den här boken på lördagskvällen och började läsa den på söndag. Jag avslutade det för några minuter sedan. Jag erkänner att det till och med tog några av mina morgnar, vilket gjorde mig sen till jobbet. Kärnan i denna bok är det unika perspektivet som Steven D. Levitt tar när han analyserar situationer.

Vad jag saknar intelligens, stavning och grammatik - Jag är oerhört ihärdig för att försöka titta på ett problem ur varje perspektiv innan jag rekommenderar en lösning. Fler gånger än inte låser någon annan upp rätt lösning när jag ber om mer och mer information. Från en ung ålder lärde min far mig att det är kul att se på allt som ett pussel istället för att jobba. Till ett fel ibland är det hur jag närmar mig mitt arbete som Software Product Manager. 'Konventionell visdom' verkar vara vårt företags interna visdom. För det mesta tror folk att de vet vad kunderna vill ha och försöker utveckla rätt lösning. Teamet som vi har inrättat nu ifrågasätter den metoden och attackerar verkligen frågorna genom att prata med alla intressenter, från försäljning till support, från kunder till vårt styrelserum. Detta tillvägagångssätt leder oss till lösningar som är en konkurrensfördel och möta våra kunders hunger efter funktioner. Varje dag är ett problem och arbeta mot en lösning. Det är ett fantastiskt jobb!

Min största personliga ”Freakonomics” inträffade när jag arbetade för en tidning österut. Jag är inte i alla fall på nivå med någon så lysande som Herr Levitt; dock gjorde vi en liknande analys och kom fram till en lösning som försvagade företagets konventionella visdom. Vid den tiden hade vi över 300 deltidsanställda utan förmåner och de flesta till minimilön eller strax ovanför. Vår omsättning var hemsk. Varje anställd måste utbildas av en annan anställd och det tog några veckor att nå en produktiv nivå. Vi letade efter data och identifierade att (ingen överraskning) att det fanns en korrelation av livslängd att betala. Utmaningen var att hitta den "söta fläcken" ... att betala folk en rättvis lön där de kände sig respekterade, samtidigt som man såg till att budgetarna inte sprängdes.

Genom mycket analys identifierade vi att om vi spenderade 100 200 USD kunde vi få tillbaka 100 100 USD i extra lönekostnader för övertid, omsättning, utbildning osv. Så ... vi kunde spendera XNUMX XNUMX USD och spara ytterligare XNUMX XNUMX USD ... och göra en hel massa folk glad! Vi utformade ett system med löneökningar som både höjde vår startlön och kompenserade alla arbetare på avdelningen. Det fanns en handfull anställda som maximerat sitt sortiment och inte fått mer - men vi kände att de fick betalt rättvist.

Resultaten var mycket mer än vi hade förutspått. Vi slutade spara cirka 250 XNUMX USD vid årets slut. Faktum var att investeringarna i löner hade en dominoeffekt som vi inte hade förutsagt. Övertiden gick ner på grund av ökad produktivitet, vi sparade massor av administrativa kostnader och tid eftersom cheferna spenderade mindre tid på att anställa och utbilda och mer tid på att hantera, och arbetskraftens övergripande moral ökade avsevärt. Produktionen fortsatte att öka medan våra mänskliga kostnader minskade. Utanför vårt team skrapade alla i huvudet.

Det var en av mina stoltaste prestationer eftersom jag kunde hjälpa både företaget och de anställda. Några av de anställda jublade faktiskt ledningen efter att ändringarna trädde i kraft. Under en kort period var jag Rock Star of Analysts! Jag har haft några andra stora vinster i min karriär, men ingen gav den lycka som den här gjorde.

Åh ... och talar om lön, har ni kolla in min webbplats, Lönekalkylator? Detta var faktiskt mitt första javaskriptkul ... för många månar sedan.

3 Kommentarer

 1. 1
 2. 2

  Det är fantastiskt hur man kan ta en mest användbar och insiktsfull bok och ändå tillämpa den på sitt eget liv på ett vandrande sätt
  påminner mig om en intro-ekonomikurs som jag tog en sommar
  Det var en medelålders kvinnor som tog kursen för att imponera på sig själv med påstådd intelligens
  Oavsett vad ämnet var hade hon alla att relatera ämnet till sitt liv och hur bra hon och hennes familj gjorde i sina ekonomiska och materiella liv

  • 3

   Hej Bill,

   Intressant perspektiv. Jag försökte inte förstärka min 'intelligens' med en bok. Den som känner mig vet att jag är en vanlig kille. Jag hoppas att du håller fast och läser några fler inlägg innan du gör ett så kortsiktigt uttalande.

   Bokens uppdrag är att få människor att tänka utanför konventionell logik. Mitt exempel ovan var helt enkelt ett exempel för att förstärka okonventionellt tänkande. De flesta företag tror inte att du kan spara pengar genom att betala människor mer - det är ganska ballsy och mitt jobb var på väg för det.

   Jag är stolt över vad mitt team uppnådde när vi gjorde detta och jag ville dela det med mina läsare.

   Och - ja - jag erkänner att jag vandrar.
   Doug

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.