Svart svan och jordnötssmör och gelésmörgåsar

För några veckor sedan använde jag en tjänst för att göra en analys av min blogg för att se vilken läsnivå den skrevs på. Jag blev lite förvånad över att sajten är på ungdomsskolanivå. Som en ivrig läsare och bloggare borde jag klara mig bättre än Junior High School, eller hur? Jag tänker lite extra, jag är inte så säker på att jag har något att skämmas över.

Hur man gör ett jordnötssmör och gelésmörgås

Jordnötssmör-och syltsmörgåsEn av mina favoritprofessorer i engelska öppnade vår klass en gång med en skrivövning, Hur man gör en jordnötssmör och gelésmörgås. Vi hade bra 30 minuter på oss att skriva instruktionerna, och nästa dag överraskade hon oss genom att ta med en burk jordnötssmör, gelé, bröd och en smörkniv.

Vår fina professor började sedan följa instruktionerna och göra smörgåsarna. Slutprodukten var en katastrof med de korta anvisningarna lika mycket som med den mest beskrivande. De roligaste var kanske de som aldrig nämnde att använda en kniv alls. Det var den första engelska kursen jag hade tagit att jag gick ut med magont från att skratta så hårt. Poängen med lektionen höll fast vid mig, dock.

Korta meningar, kortfattade beskrivningar, enkla ordförråd och korta artiklar kan leda dig till en läsnivå för gymnasiet, men det öppnar också din blogg (eller bok) för en mycket bredare publik som kommer att förstå informationen. Jag antar att om jag hade ett mål för läsnivå på min blogg, det skulle förmodligen vara högstadiet! Om jag kan förklara tekniken jag arbetar med för någon som är 15 år gammal kan någon som är 40 säkert smälta den!

The Black Swan av Nassim Nicholas Taleb

Det är med denna inställning som jag öppnar en bok som The Black Swan och kommer inte igenom de första 50 sidorna på en månad med läsning. Som en Amazon-kritik Ställ det:

[Bortsett från kapitel 15 till 17] ... Resten av boken är en besvikelse. Hundratals sidor kan sammanfattas genom att bara säga att vi inte kan förutsäga sällsynta händelser.

Whew! Tack och lov är jag inte den enda! Den här boken var smärtsam. Inte undra på varför folk uppskattar bloggar så mycket nuförtiden. Jag försöker inte skriva en New York Times-bästsäljare och jag försöker inte heller imponera på en murgröna. Jag försöker bara förklara de här sakerna så enkelt som möjligt så att jag kan dela det och du kan förstå det.

Ord som jag kan använda för att beskriva The Black Swan: bombastisk, chattig, diffus, diskursiv, flatulent, gabby, grumlig, uppblåst, långvarig, långvarig, lustig, palaverös, pleonastisk, prolix, ramling, överflödig, retorisk, tråkig, tråkig, uttömmande, flyktig, blåsig. (Tack Thesaurus.com)

Om Taleb hade skrivit Hur man gör en jordnötssmör och gelésmörgås, kanske min professor fortfarande arbetar på det - och det är tveksamt att det alls skulle likna en smörgås.

Som sagt, jag kommer tillbaka och tar kritikerns råd och läser kapitel 15 till 17. Och kanske en bra jordnötssmör och gelésmörgås är i ordning! När det gäller läsnivåanalysen, var inte uppmärksam ... ett stycke infogat från en tesaurus kan stöta på dig. 😉

5 Kommentarer

 1. 1

  I själva verket, enligt skrivsexperter, skulle det att göra "bättre" skriva på en ännu lägre klassnivå. Den genomsnittliga läsnivån i detta land är 6: e klass, och alla tidningar är skrivna på den nivån. Bra marknadsföringskommunikationsförfattare kommer också att skriva på denna nivå snarare än på en högre nivå. Det gör deras kopia mycket lättare att läsa och förstå, så det skär igenom allt röran i våra liv, och därmed är det mer sannolikt att övertala. (De säger inte heller "och därmed.")

  Jag har också läst Black Swan, och det är PAINFUL. Jag önskar att du hade lagt upp den här bloggen för ungefär fem kapitel sedan och räddat mig från denna tortyr.

 2. 2

  Välsigna dig, Doug, och din kommentator för din syn på The Black Swan. Det har samma effekt på mig som ett par Seconals – 10 minuter med boken och jag är borta. Igår kväll gick jag och la mig klockan 8!
  Din pojke Nassim är vad jag kallar en SAKIA – smart ass know-it-all. Han överensstämmer också med min arbetsdefinition om en highbrow – en vars utbildning överstiger hans intelligens. Någon måste tikka den här smarmiga punk-lämnar $ 100 tips för kakor.
  Som en återhämtande econ-major hade vi tidigare ett namn för Black Swans. Vi kallade dem ”exogena händelser”, och de slog alltid igenom alla våra snygga prediktiva teorier. Econ-majors har en mer plebisk förståelse för dessa saker - oförutsägbara händelser är oförutsägbara.

 3. 3

  Som Derek nämnde om tidningar osv, läste jag någonstans (berömda lasord rätt :) att TID skjuter för en läsnivå från 6 till 7 när man skriver sina berättelser för att göra det lättare för alla att läsa.

  Några av de bästa inläggen jag läste på olika bloggar är några korta meningar som har betydelse, jag tror att Seth Godin är mästaren på detta.

 4. 4
 5. 5

  Jag tror The Black Swan kan vara lämpligt för marknadsförare på grund av att den förstår den verkliga risken vi nu står inför på dagens marknad. I den här boken lär du dig mer om makt och kontroll än någon annanstans. Kraft och kontroll får ett dåligt slag - trots allt övertygar marknadsförare människor varje dag och det här är två ganska övertygande egenskaper? Jag antar.

  Inte lätt att läsa men skulle rekommendera detta för beslutsfattare av alla slag.

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.