Det nya mediemanifestet

koppla in eller dö macleod

Det är intressant att de inom sociala medier tror att allt som händer med avseende på sociala medier är nytt. När jag ser tillbaka på direktmarknadsföring, databasmarknadsföring, nätverkande och reklam - tror jag inte att våra mål för företag alls var annorlunda. Det finns många undergångs- och dysterhistorier om hur varje företag måste anpassa sig eller de kommer att misslyckas. Jag tror inte att det är sant.

Medan jag håller med om att mediet har förändrats (och förbättrats), försöker företagen fortfarande uppnå det de alltid har. Målen för affärer har aldrig varit annorlunda, det är medierna och konsumenternas förväntningar som har förändrats.

Om jag skulle skriva ett manifest för affärer skulle det förmodligen ha dessa tio mål:

 1. Mitt företag kommer att vara tillgänglig var kunder och kunder letar efter oss.
 2. Mitt företag kommer att vara tillgänglig när kunder och kunder behöver oss.
 3. Mitt företag kommer svara när kunder och kunder gör en begäran.
 4. Mitt företag kommer att sätta sig realistiska förväntningar för kunder och kunder.
 5. Mitt företag kommer leverera vad förväntas kunderna.
 6. Mitt företag kommer leverera när vi sa att vi skulle göra det.
 7. Mitt företag kommer erkänna när vi gjorde ett misstag.
 8. Mitt företag kommer fast våra misstag.
 9. Mitt företag kommer att vara ärlig med dig.
 10. Mitt företag kommer kommunicera effektivt framsteg på vägen.

I utbyte mot att vara öppen, ärlig, ansvarsfull och tillgänglig, hoppas företag att kunder och kunder kommer att återfå tjänsten - kommunicera hur bra de presterade. Det här är inte bara bra marknadsföring eller ny marknadsföring, det här är bra affärer. Det har alltid varit målen för de företag jag har arbetat med.

När du granskar dessa mål finns det inget som nämns om nya medier, erfarenhetsmarknadsföring, sociala medier, sökning, sökmotoroptimering, twitter, Facebook, e-post eller något annat marknadsföringsmedium. Dessa mediers existens gör det mycket lättare att uppnå affärsmålen - men det kräver inte att varje företag antar dem.

Ditt företag kanske tycker att goda gammaldags kalla kallar gör tricket. Kom ihåg - det är fortfarande sant att majoriteten av näringslivet inte har antagit sociala medier, och många är framgångsrika, växande och till och med blomstrande företag. Ta Apple till exempel ... Jag ser inte att Apple är öppet, öppet eller överväldigande engagerat i sociala medier - men de gör det ganska bra, eller hur?

Min poäng är inte att avskräcka företag från att anta och använda sociala medier. Tvärtom. Om ditt företag vill anta målen för ovanstående manifest, tvivlar jag inte på att sociala medier kommer att påskynda ditt företag med rätt resurser och rätt strategi. Om dessa mål inte är ditt företags mål kan det hända att sociala medier inte passar.

Tänk innan du hoppar! Vattnet är kallt och djupt. 🙂

Bildkredit: (CC) Brian Solis. www.briansolis.com. Ritning är av Hugh MacLeod från gapande Void.

3 Kommentarer

 1. 1

  Jag håller med fullständigt. Jag hör många företag som frågar sig själva ”Ska vi vara på Facebook för att hitta nya kunder?”. Svaret för de flesta är nej, eftersom det skulle misslyckas ditt första mål: att vara tillgänglig där kunderna letar efter dig. Människor går till Facebook för att få kontakt med vänner och familj, för att dela skratt och för att uttrycka sig. De går inte för att hitta nya företag att göra affärer med. Företag kan använda verktygen på sociala medier utan att använda verktyg som Facebook, som aldrig var utformade för att hjälpa dem att hitta nya framtidsutsikter. Visserligen måste verktyg för sociala medier för företag förbättras, men det betyder inte att du använder en bullhorn när det du behöver är en magnet.

 2. 2

  Bra läsning, tack för att du delar!

  Jag gillade din lista. Jag tror att det kan hjälpa andra att sätta upp sina affärsmål och följa dem effektivt. Jag älskar inlägg som innehåller enkla exempel och praktiska råd.

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.