Hur arbetsordningen förberedde mig för programmering

matte

Algebra har alltid varit ett av mina favoritämnen. Det är inte mycket teori involverat, bara en verktygslåda med metoder och ordningsföljd att lösa i. Om du når tillbaka till gymnasiet kommer du ihåg (citerad från Math.com):

 1. Gör först alla operationer som ligger inom parentes.
 2. Gör sedan något arbete med exponenter eller radikaler.
 3. Arbeta från vänster till höger, gör all multiplikation och delning.
 4. Slutligen, arbeta från vänster till höger, gör allt tillägg och subtraktion.

Här är exemplet från Math.com:
Algebraexempel från Math.com

Att tillämpa detta på utveckling är ganska enkelt.

 1. Funktioner inom parentes motsvarar min sidlayout, i ett enkelt HTML-format. Jag börjar med en tom sida och fyller den stadigt tills den har alla element jag letar efter. För att säkerställa flexibel design av användargränssnittet arbetar jag alltid med XHTML och CSS. Var som helst där det finns uttryck (t.ex. databas eller programmatiska resultat) kommenterar jag koden och skriver in dummitext, bilder eller objekt.
 2. Därefter arbetar jag med alla exponenter eller radikaler. Det här är mina programmatiska eller databasfunktioner som extraherar, omvandlar och laddar (ETL) data som jag vill visa den på min färdiga sida. Jag arbetar faktiskt med stegen i den ordningen såvida inte formatering i själva frågan resulterar i förbättrad prestanda.
 3. Nästa är multiplikation eller division. Det är här jag förenklar min kod. Snarare än ett enormt monolitiskt manus, jag abstrakt så mycket av koden jag kan inkludera filer och klasser. Med webbutveckling tenderar jag naturligtvis att arbeta uppifrån och ner.
 4. Slutligen arbetar du från vänster till höger, all addition och subtraktion. Det här steget är den sista processen, genom att tillämpa de sista delarna av formulärvalidering, stilkomponenter, felhantering etc. Återigen tenderar jag att arbeta från topp till botten.

God utveckling är inte mer komplex än ett stort algebra-problem. Du har variabler, ekvationer, funktioner ... och en logisk arbetsordning för att få bästa resultat. Jag ser många hackare som helt enkelt "får det att fungera" men du tycker (som jag har) att om du inte planerar din metodik och tar en logisk inställning, hittar du dig själv att skriva din kod om och om och om igen när problem eller ändringar behövs.

Algebra har alltid varit mycket som ett pussel för mig. Det har alltid varit utmanande, roligt och jag visste att ett enkelt svar var möjligt. Alla bitar finns där, du behöver bara hitta dem och sätta ihop dem korrekt. Att skriva kod är inte annorlunda, men det är roligare eftersom din pusselproduktion är vad du vill att den ska vara!

Jag är inte en formell utvecklare, inte heller är jag bra. Jag har; fick dock komplimanger för koden jag har skrivit under många projekt. Jag tror att mycket av det beror på att jag gör mycket förplanering, whiteboard, schemautvinning etc. innan jag ens skriver den första skripttaggen.

2 Kommentarer

 1. 1

  Det här var ett ganska snyggt inlägg. Jag hade aldrig tänkt på att tillämpa ordningsföljden på något så abstrakt som utveckling, men när du tänker på det ser du att de båda är abstrakta på samma sätt. Jag måste bokmärka den här och använda den som referens. ;]

  • 2

   Tack Stephen! Jag arbetar med ett stort projekt på jobbet just nu som spänner över flera tabeller och många sidor i en mycket logisk ordning (alla anslutna med en sida med Ajax) och jag märkte hur försiktig jag var och bestämde mig för att skriva om det.

   Roliga saker!

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.