Sociala medier + Analytics = felaktiga

Depositphotos 51404187 s

Om jag skulle fråga dig vilken källa som gav mer trafik till din webbplats, Twitter eller Facebook ... hur skulle du bestämma det? Majoriteten av webben analytics användare skulle logga in och titta på sina referenskällor och komma med värdet. Det är ett problem.

Vissa företag lägger helt enkelt till “twitter.com” som en referenskälla och tror att det gör tricket. Inte fallet. Antalet hänvisande besökare från twitter.com är bara de personer som har klickat på en länk från en öppen twitter.com-webbsida och gjort det till din sida. Om du inte tror mig, ta en titt på ett avsnitt nedan från hootsuite.com och från twitter.com:

segmentering

Åtminstone medHootSuite, ser du en hänvisande webbplats .... eller gör du? Tja, om jag använderHootSuite applikation på min Droid eller iPhone, ser jag faktiskt inteHootSuite som en hänvisande webbplats! I själva verket identifieras alla länkar som kommer in från applikationer som direkt trafik utan hänvisning.

Aj. Och det blir bara värre.

Applikationer dominerar twitterversen och börjar också dyka upp med Facebook. När vi alla flyttar till mobil arbetar vi alla med mobilappar och ansluter. Jag använder Adium för att chatta på Facebook ... så när jag klickar på en länk som en Facebook-vän skickar till mig, hänvisas inte trafiken till Facebook alls. Det dyker upp som en direktbesök utan hänvisning.

Som ett resultat underskattar företag deras sociala medietrafik genom att förlita sig på ofullständig analytics. Eftersom majoriteten av onlinevärlden använder Google kommer det inte att bli bättre. Det är tveksamt att Google kommer att bygga en analytics porten till sina vänner på Facebook or Twitter. Så vad ska ett företag göra?

Först kanske du vill investera i en tredje part analytics verktyg. Min klient och mina vänner på Webtrends arbetar på ett partnerskap med bit.ly ... ett drag som jag är övertygad om kommer att skaka upp analytics världen.

Utan att investera i ett nytt analytics plattform finns det fortfarande saker du kan göra.

  1. Den första är att använda Twitters officiella retweet-knapp på din webbplats. Knappen kan skriptas för att inkludera en kampanjkod som spårar besöket tillbaka till din knapp ... och sedan kan förkortas med en tredje part som bit.ly. Jag skulle rekommendera bit.ly's pro-tjänst för att anpassa och använda din egen förkortade URL. Om du gör detta är det mindre troligt att personer kopierar och klistrar in webbadressen och förkortar den själva.
  2. Den andra är att lägga till din kampanjspårningsfrågesträng till URL: en innan du förkortar den. Detta gör att du kan spåra Twitter som en källa i en kampanj och kan ge dig ett mycket mer exakt mått på den totala trafiken som hänvisas till dig.

Om du skjuter ditt bloggflöde till Twitter med hjälp av ett verktyg som Twitterfeedkan du lägga till Google Analytics-kampanjkod och förkorta den automatiskt med ditt bit.ly-konto. Detta lämnar ingen tvekan om att besökarna kommer från dig och driver ditt flöde via Twitterfeed.

Jag har inte försökt att hacka Facebook som knappkod för att lägga till en frågesträng ... Jag är inte säker på effekterna just nu, men det skulle vara möjligt. Det kan hamna i problem där du har två olika webbadresser räknade som gillade, men ... en med kampanjkoden och en utan.

Slutsatsen är att din webbplats kan se mycket mer trafik än du tror från sociala medier. Mobilappar och stationära applikationer vrider värdena för dessa besök och det krävs lite extra arbete för att avgöra var de besökarna kommer ifrån. Tills vi ser några betydande förbättringar i analyticsmåste du vara uppmärksam på denna avvikelse.

6 Kommentarer

  1. 1

    Doug, fantastiskt inlägg - det här är det exakta problemet jag har märkt på sistone. Du nämnde att du kan lägga till GA-spårningskod med TwitterFeed men jag kan inte se var det alternativet är ...

  2. 2

    Doug, jag kan inte tro att ingen har kommenterat den här ännu. Jag skriver faktiskt ett mycket liknande inlägg just nu och jag kom ihåg att jag ville referera till det här. Tack för artikeln. Jag kommer säkert att länka tillbaka till det från mitt inlägg.

  3. 3

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.