Är du verkligen en socialmediekonsult?

Konsult inom sociala medier

I går kväll hade jag den otroliga möjligheten att gå till båda träffa och lyssna på trefaldig Indianapolis 500-vinnare, Helio Castroneves. Jag var gäst hos co-host och performance coach David Gorsage, som frågade om jag skulle tillhandahålla uppdateringar på sociala medier under hela evenemanget. När jag organiserade hashtags, följde sponsorer och lärde känna VIP: erna i rummet lutade en racingproffs tyst in och frågade:

Är du verkligen en socialmediekonsult?

Det sätt på vilket han frågade det fick mig otrevlig ... som om han frågade, är det är verkligen en sak? Värre var min reaktion. Jag var något förolämpad. Inte för att han undrade om sociala medier var en livskraftig marknadsföringskanal ... som han trodde att jag var en av de sociala medier konsulter. Jag lät honom veta att jag var en marknadsföringskonsult med bakgrund i både traditionella och digitala medier, med en passion för att öka resultaten för B2B- och SaaS-företag.

Han delade en berättelse om hur hans företag hade anställt en socialmediekonsult för några år sedan på grund av allt surr som pågick med sociala medier. Han sa att personen gjorde ett fantastiskt jobb på sociala medier, men det resulterade aldrig i en berättigad affärsutgift. Han sa att de så småningom släppte personen för att de skulle vara upprörda över kravet på att validera avkastningen med mediet. Han undrade om det någonsin gjorde det.

Jag var tvungen att vara riktigt försiktig med mitt svar. Jag tror verkligen på marknadsföring på sociala medier, men det är ärligt talat inte my gå till kanal när jag arbetar med en klient om förvärvsstrategier - sökning är. Även om det troligen beror på de branscher jag arbetar med, är det också en fråga om var min praxis och expertis är. Jag älskar att dela och engagera via sociala medier varje dag, men jag ser inte ärligt på det som en förvärvskanal - inte ens i mitt eget företag.

Med det sagt känner jag många sociala mediekonsulter som genomför mätbara kampanjer, bygger medvetenhet och till och med gör ett bra jobb med att skaffa kunder online. Jag gjorde det klart för mannen jag pratade med - men jag tror inte att det är en lösning för varje företag. Jag tror att sociala medier också kan ge värde för en organisation utanför direkt förvärv:

  • Övervakning ditt varumärke och konkurrenter online för att identifiera problem och möjligheter inom din bransch. Det finns en mängd information som företag brukade anställa statistikmätare för undersökningar för att få tillgång till. Nu är det ofta tillgängligt på de flesta sociala plattformar. Vi älskar Agorapulse - som jag är en varumärkesambassadör för.
  • Kundsucces är en annan styrka i sociala medier. Om du har ett lyhört och hjälpsamt kundframgångsteam som kan hitta lösningar för potentiella och befintliga kunder kan sociala medier vara en bra kanal för att bygga förtroende och behålla kunder genom.
  • medvetenhet är en tuff strategi att mäta avkastning på, men det är en utmärkt funktion av en gedigen strategi för sociala medier. Det är dock en annan som kräver talang. Att få ditt varumärkes röst hörd och spridas bland massorna är inte lätt, men det kan vara kostnadseffektivt. Vid någon tidpunkt, om din konkurrens krossar dig ... måste du kunna mäta om potentiella kunder vet att ditt företag är ett alternativ.
  • Litar är en annan fördel med sociala medier som är svåra att mäta. Jag kan göra en sökning online och hitta en produkt eller tjänst som jag vill köpa ... men sedan flyttar jag över till en LinkedIn-grupp eller Facebook-grupp av yrkesverksamma och ber om deras åsikter. Om jag ser många negativ där ute kommer jag vanligtvis att gå till nästa alternativ. Att ha grymma fans som delar massor om hur bra ditt företag är online kanske inte ensam ansvarar för köpbeslutet, men det kan hjälpa.

Jag lät honom veta att jag inte ignorerade sociala medier med någon klient medan jag inte var konsult på heltid på sociala medier. Jag skulle ofta integrera verktyg för att automatiskt publicera och dela kvalitetsinformation online med publiken, och jag skulle bygga feedbackmekanismer som företagen kunde svara på. Jag gjorde det för att jag inte kunde motivera kostnaden för en heltids konsult på sociala medier, men mina kunder insåg fortfarande det goda som kan komma från sociala medier.

Och jag rådde honom att hans företag kanske inte hittade rätt konsult för att hjälpa dem. Jag tror att en stor socialmediekonsult kan motivera kostnaden för detta medium ... och om de inte kan, kommer de att vara ärliga om hur det skulle kunna användas utan kostnad av en riktad expert.

I racing, där det är väldigt liten skillnad mellan fansen och förarna, tror jag marknadsföring på sociala medier skall vara lönsam med bevis på avkastningen. Racingfans har en anknytning till varumärkena som sponsrar sina förare - till skillnad från praktiskt taget alla andra sporter. Att dela dessa varumärken via sociala medier samtidigt som det ger en bakdörr till förarens liv är en otrolig möjlighet. Koordinera med dina sponsorer och mäta fansens medvetenhet och köpbeteende! När jag pratade med honom lät det inte som det var deras konsult i fokus. Kanske ett missat tillfälle.

Jag tror att jag ändrade sig om kanalen ... och därmed ändrade jag min uppfattning om termen sociala mediekonsulter också.

 

 

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.