Kan sociala medier bota depression?

Depositphotos 10917011 s

HerdMark Earl's bok, Herd, har varit en tuff läsning för mig. Ta inte det på fel sätt. Det är en fantastisk bok som jag hittade genom Hugh McLeods blogg.

Jag säger "tuff" eftersom det inte är en 10,000 fotvy. Flock (Hur man ändrar massbeteende genom att utnyttja vår sanna natur) är en komplex bok som grundligt beskriver en uppsjö av studier och data för att komma med sin kärnpremiss. Mark Earls är inte heller din genomsnittliga författare till affärsbok - att läsa hans bok får mig att känna att jag läser en bok som är helt utanför min liga (det är det verkligen!). Om du är en intellektuell och uppskattar djupt, djupt tänkande och stödjande kriterier - det här är din bok.

Om du fejkar som jag är det också en fantastisk bok. Jag kanske stympar en del av det rika innehållet genom att skriva om det här, men vad fan! Jag går för det.

Piller för sociala medierEtt ämne som Mark berör är depression. Mark nämner två vanliga orsaker till depression - en föräldrars relation till sitt barn och en persons förhållande till andra människor. Jag kan inte låta bli att undra om sociala medier inte är det bästa alternativet till Prozac för att bota sociala sjukdomar som depression. Sociala medier ger ett löfte om att få kontakt med andra som inte är utanför din lokala krets hemma, på kontoret eller till och med i ditt område.

Twitter, Wordpress, Facebook, Samla, onlinespel ... alla dessa applikationer är inte bara "Web 2.0", de är medel för att kommunicera med varandra. Inte undra på varför sociala applikationer är så populära. Är det inte mycket lättare att öppna för människor med internets säkerhet mellan oss?

På en konferens för några månader sedan minns jag en kvinna som frågade:

Vilka är dessa människor och hur är de online hela dygnet? Har de inte ett liv?

Det är ett intressant perspektiv! Jag misstänker att detta för många människor is deras liv. Detta är deras koppling till andra, deras hobbyer, deras intressen, sina vänner och deras stöd. Tidigare var en "ensamstående" verkligen tvungen att leva ensam. Men idag behöver en "ensam" inte! Han / hon kan hitta andra ensamma med samma hobbyer!

Vissa kan hävda att denna typ av "socialt" nätverk och dess tillhörande skyddsnät inte är lika hälsosamma som ett verkligt förhållande och mänsklig kontakt. De kan ha rätt ... men jag är inte säker på att människor behandlar detta som ett alternativ. För många människor, detta is deras enda sätt att kommunicera.

På gymnasiet var en av mina vänner, Mark, en fantastisk konstnär. Han var en stor björn av en kille. Han hade full skägg i 10: e klass och skrev serietidningar med berättelser om vampyrer och varulvar. Jag älskade att umgås med Mark men jag kunde alltid säga att han var obekväm i alla - även jag. Jag tror inte att han var deprimerad alls, men han var ganska tyst med undantag för enstaka morrande (jag morrade tillbaka).

Jag kan ärligt talat föreställa mig att Mark är en berömd eklektisk konstnär, nu, eller kanske bor i vildmarken själv idag. Jag kan dock inte låta bli att undra. Hade Mark haft en blogg och ett utlopp för att publicera sina otroliga berättelser, tror jag att han skulle ha haft kontakt med tusentals andra med samma intressen. Han skulle ha haft ett socialt nätverk - ett nätverk av vänner och fans som uppmuntrade och uppskattade honom.

Jag säger inte på något sätt att vi bloggare flyr från depression eller ensamhet genom vårt skrivande. Vi gör; utnyttja dock mycket respekt från våra läsare. Jag är inte annorlunda. Om jag ser någon gå på en annan bloggare som är en vän till mig, hoppar jag in och försvarar honom. Om jag hör av en bloggare som har blivit sjuk, ber jag verkligen för honom och hans familj. Och när en bloggare slutar blogga saknar jag verkligen att höra från dem.

Att jobba 50 till 60 vår vecka och vara ensam far har jag inte mycket av "ett liv" (som definierats av kvinnan jag nämnde) utanför min blogg och karriär. Ironiskt nog, men min liv online är otroligt stödjande, glad och lovande. Jag är en riktigt glad (icke-medicinerad men överviktig) kille. Jag tror inte att jag försöker ersätta en med en annan. Jag tycker båda är lika viktiga och givande. Jag tror faktiskt att mitt "online" liv har drivit mig till att bli en bättre kommunikatör i mitt "riktiga" liv. Det är terapeutiskt för mig att skriva och det känns fantastiskt när jag får feedback på mitt skrivande (även om det är negativt).

Sanningen är, om jag inte hade det supportnätverk som jag har med er folk ... jag förmodligen kunde vara olycklig och kan glida in i depression. Jag skulle nog spela videospel på natten och göra mina kollegor eländiga under dagen.

Jag skulle hellre ta mina Web 2.0-piller varje dag.

9 Kommentarer

 1. 1

  Först och främst tror jag inte att sociala Web 2.0-närvaro som Twitter, bloggar och liknande är någonstans nära botemedel mot saker som depression och jag instämmer definitivt inte i Marks resonemang för orsakerna till depression.

  Som sagt men jag tror att vår kommunikation via webben på vissa sätt hjälper en självkänsla, känsla av välbefinnande och i vissa fall hjälper en genom några riktigt svåra perioder i ens liv. Jag kommer att kvalificera mig att även om jag inte placerar bloggar på samma nivå som Twtitter och sådant (jag kommer att göra något på den ena av dessa dagar mycket snart).

  Till exempel som en del av WinExtra har jag också en IRC-kanal som är semi-inbjuden (speciellt om jag vet att folk faktiskt gör IRC i första hand) och en av mina nära vänner under det senaste året insåg att han behövde göra ett seriöst liv ändra till över kommer ett beroende. Han var framgångsrik - så framgångsrik som man kan bli med en missbruk - men han sa till mig en dag att om det inte var för IRC-kanalen och människorna där visste han ärligt talat inte om han skulle ha klarat det mycket mörk tid.

  I ett annat fall som just hände slutade en av de långvariga mebrarna i WinExtra-forumen och IRC-kanalen att publicera eller dyka upp i kanalen. I sin tur blev två medlemmar i USA mycket oroliga och började processen att försöka spåra honom gjort för att se till att han var okej. Nåväl idag dök han plötsligt upp i kanalen och det var som en förlorad vän som äntligen kom hem - både för honom och oss.

  Det här är communityn och även om det inte slog till i Web 2.0-världen av sociala nätverk kommer jag att ta det över alla Facebook- eller Twitter-communityer när som helst. Tillsammans med det tror jag att det visar att om en online-community har lång livslängd och djup av vänner (vilket om du förstår att våra forum så små som de kan ha funnits i sex plus år) gör det en del av en människas liv bättre och ger dig en känsla av tillhörighet - som verkligen är allt vi som människa vill ha från våra liv.

 2. 2

  Hej Steven,

  Jag varnade för att jag kan ha förstört Marks ord ... ser ut som jag gjorde! Mark refererar till några artiklar om depression och säger inte att dessa definitivt är de enda källorna till depression - det här är bara ett par som nämndes. Teorin om sociala medier och dess möjlighet att hjälpa depression är inte Mark, utan jag undrar över.

  Fantastisk historia om din gemenskap och jag håller med dig - tillhörighet är i slutändan vad alla behöver för att vara friska. Jag tror att sociala medier lämnar oss öppna för att '' tillhöra '' samhällen som vi aldrig annars skulle ha utsatts för.

  Tack för den exceptionella kommentaren!
  Doug

 3. 3

  Utmärkt inlägg, Doug! Jag tycker att sociala nätverk är ett sätt att hålla kontakten med stämningar och liv för många människor som jag anser vara vänner, några av dem till och med nära vänner, och påverka andra liv som jag annars inte skulle ha tillräckligt med timmar på dagen för att göra det . Om jag ser en vän i nöd kan jag snabbt komma i kontakt för att se vad jag kan göra för att ge support. Jag har också fått vänner (inklusive dig själv!) Genom elektronisk kommunikation som jag annars kanske inte har lärt känna lika bra, vilket i sin tur också har blivit offlinevänskap.

  PS Jag saknade dina dagliga skrifter medan du var upptagen med ditt projekt och din övergång. Jag är så glad att se dina inlägg nyligen!

  • 4

   Tack Julie! Jag försöker komma tillbaka till en bra takt men jag kämpar. Jag arbetar långa timmar och har lagt till träning (föreställ dig det!) Till mixen. Jag har inte räknat ut rätt formel än - jag är ganska cranky och trött.

   Jag kommer dit!

 4. 5

  Jag håller helt med teorin att använda sociala medier är en bra terapeutisk sak att göra. För mig har jag funnit att det är väldigt bra och frigör för mig att skriva om mina känslor. Även om ingen läser dem. Det finns kraft i att faktiskt skriva ner det. Jag älskar också webbplatser som Facebook och MySpace. De tillåter människor att ansluta mer än vad de kanske skulle göra om de inte hade den anslutningen. Tack för att du publicerade denna information på sociala mediasidor. Jag hoppas att fler och fler människor hittar det goda i det.

  • 6

   Vi är definitivt sociala djur, eller hur? Om det inte finns något sätt för oss att umgås, är jag övertygad om att det kan leda till många sociala störningar och kan falla in i andra frågor.

   Precis som du tycker jag att skrivning verkligen är en bra tryckavlastningsventil. När någon tackar mig eller skriver om det jag har skrivit - gör det underverk för självkänslan!

 5. 7

  Jag känner att smärtan från depression faktiskt kan lindras som ett resultat av att engagera sig i sociala medier. Titta på fallstudier från individer som deltar i Second Life till exempel. De kan skapa avatarer baserat på de fysiska attribut de vill ha och få kontakt med människor på nivåer som de kanske aldrig har kunnat förut. Det är bara ett exempel.

  Jag personligen var vittne till hur sociala medier kan hjälpa. Jag övervakade en diskussionsgruppsdiskussion i MySpace för att analysera hur människor som lider av depression, ångest, bipolär, OCD, etc. förlitar sig på dessa samhällen för stöd. När jag såg konversationen utvecklas så jag hur en person diskuterade att skada sig själv. Gemenskapen hoppade omedelbart in och hjälpte henne ut. Det var som om MySpace-communityn fungerade som hennes livlina.

  Jag tror med vart sociala medier går kommer vi att se fler tjänster blir tillgängliga tillägnad specifika nischer. Patienter som jag (en av mina tidigare klienter som jag forskade för på den tiden) för samman människor som lider av olika typer av depression så att de kan dela sina erfarenheter och få kontakt med varandra. Det är ett fantastiskt verktyg och visar bara hur kraftfulla sociala nätverk är för att hålla en persons fötter på marken. Det som är bra är att ett socialt nätverk som PLM bara låter personer som lider av ett tillstånd gå med i gruppen. Detta ökar deltagandegraden kraftigt eftersom de vet att de inte är ensamma.

  Tack för det här fantastiska inlägget Doug!

 6. 9

  Jag tror att sociala medier kan hjälpa människor att hantera depression, varför inte?

  Min filosofi är att alla av oss, och allt på jorden är alla anslutna. Vi härstammar alla från en enda energikälla, och depression är ett resultat av en känsla av att vara separerad från denna källa.

  Ja, jag vet att det hela låter ganska nytt. Men det är ett enkelt koncept och det är vettigt för mig.

  Jag tror inte att sociala medier är ett botemedel, men det för samman människor, och det är vad vi alla längtar efter i vårt kärnvärde.

  Min styvdotter tillbringar större delen av sin onlinetid på en webbplats som heter nexopia. Hon har träffat många av sina vänner, lokalt och från andra platser på denna sociala nätverkssajt. Sociala webbplatser hjälper oss att träffa människor med liknande intressen och är ett verktyg för att hålla oss i kontakt med nuvarande och gamla vänner.

  Jag har läst “The Power of Now” av Eckhart Tolle. Denna bok går i detalj om varför vi känner depression, ångest och mer.

  Han erbjuder lösningen att ”leva i nuet” som botemedel. Jag håller med och rekommenderar också den här boken för alla som är intresserade av en filosofisk guide till lycka.

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.