Hårdvara, programvara ... webbprogram?

cloud computing

I utvecklingen av datorindustrin har vi haft det hårdvara - den utrustning som krävs för att köra applikationerna. Och det hade vi Programvara, de lösningar som använde dessa resurser för att göra det arbete som vi kunde köpa och installera från olika media. Numera kan du ladda ner programvaran utan media.

Två decennier av hårdvara och programvara

Hårdvara har uppgraderingar och utbyten. Jag har ärligt tappat reda på alla datorer jag har ägt hittills. Jag har skelettresterna av inte mindre än 5 tillsammans med en död bärbar dator i mitt hem.

Programvaran har installationer och uppgraderingar som installerar ändringar i programvaran. Det är ett föråldrat system som vi fortfarande arbetar och kämpar med idag. Jag hade en programuppdatering tidigare idag som krävde att jag stängde av och startade om min MacBookPro. Jag har aldrig haft en OSX-uppdatering dålig, men varje gång kan jag inte låta bli lite fundersam - tänker att det värsta kommer att hända och jag kommer att förlora allt mitt arbete. Jag har en nätverksenhet där jag lagrar mina nedladdade applikationer och ett CD-bindemedel där jag lagrar resten (och alltid undviker dem).

Programvara som Google Spreadsheet, Google Analytics, Gmail, ExactTarget och massor av andra går efter 'webbaserade applikationer' eller 'webbläsarbaserade applikationer' eller så slänger vi till och med en akronym, SaaS. Det är en fruktansvärd förkortning och förklarar vilken typ av verksamhet det är mer än vilken typ av "ware" det är. Dessutom har många SaaS-applikationer fortfarande uppgraderingar eller större utgåvor. De kräver inte installationer eller omstart, men de är inte tillgängliga under perioder.

Det perfekta namnet för dagens applikationer kan vara Netware, men det ser ut som Novell har den termen varumärkesskyddad. Webbprogram fungerar kanske, men det ser ut som C | Nett använder det. Det ser ut som om webbläsarprogram kan vara en möjlighet - men det är en extra stavelse.

Varför inte webbprogram?

Slutsatsen är att webbprogram (jag märkte inte ett varumärke) är nästa utveckling av våra applikationer. Idag finns det verkligen inget behov av att applikationer ska sluta springa. Vi har hundratals sidor i vår applikation på jobbet och kan snurra upp nya sidor utan att någonsin ta ner de gamla. Jag är säker på att lite utveckling kan hända också där användare kan övergångar kan ske mellan den gamla och den nya applikationen.

Databaser kan replikeras direkt eller nya tillfälliga tabeller kan byggas för att passa övergången. Visst, det är extra arbete, men min poäng är att det är möjligt. Vi behöver inte avbryta våra kunder längre.

Jag har inte en fungerande diskettenhet i mitt hem. Jag använder sällan min CD / DVD heller. Nästan allt jag gör är nu webbaserat. När jag laddar ner och installerar programvara sparar jag vanligtvis en kopia på min Buffalo Tech nätverksenhet.

Även i affärer är det inte nödvändigt. När jag började Mindre Indiana för Pat Coyle gick vi inte med en värd. Applikationen är byggd och värd med Ning. Vi har alla domäninställningar som pekar på Google Apps där vi kan använda e-post samt Google Docs. Ingen hårdvara, ingen programvara ... utan webbprogram.

Varför kallar vi det inte för webbprogram?

6 Kommentarer

 1. 1
 2. 2

  Douglas:
  Jag gillar det. Men ignorerar du inte "middleware" som skulle lösa alla våra problem på nittiotalet. Jag gillar webbprogram. Intressant att det inte finns något varumärke. Synd att webbadressen har tagits som allt annat.

 3. 3

  Jag älskar verkligen alla webbaserade appar som fortsätter att dyka upp och läggas till i min verktygslåda. Jag använder Google Docs som galen och för någon som använder 3-4 olika datorer på en dag är det en livräddare.

  Men varje gång jag börjar använda en ny webbaserad tjänst finns det alltid den här lilla rösten i mitt bakhuvud som gnuggar bort vid en tidpunkt. Den punkten är att när jag tappar min internetanslutning förlorar jag åtkomst till alla mina Google Docs, min databas med klientfakturor, min e-post, min chatt, mina otaliga foton på Flickr, etc. etc.

  Denna förändring mot webbprogram gör att vi lägger fler och fler av våra ägg i en korg. Och sedan knyter vi ett långt rep till den korgen och slänger den ut i rymden. Så länge repet är anslutet är allt sött. Men när det repet försvinner kan jag lika gärna vara utan kraft också.

  Jag antar att min poäng här är att vi behöver mer pålitlig, genomgripande och överflödig tillgång till internet för att webbprogram verkligen ska kunna starta. Och att ha en webbläsare på din telefon är inte detsamma. Visst, jag kan ansluta min bärbara dator till min Verizon-mobiltelefon och surfa, men om jag går över en viss bandbredd eller nedladdningsgräns på en enda månad, blir jag startad. Jag behöver inte den typen av stress.

 4. 4

  Roligt att du bör nämna detta. Jag sa just till en klient igår att så mycket av programvaran jag kör bara finns på Internet som webbapplikationer. Nu vet jag vad jag ska kalla det här ... webbprogram!

 5. 5

  Jag har sagt samma sak ganska länge ... Jag hänvisar alltid till CMS / Online-appar som webbprogram redan ... Jag är förvånad över att vi inte hör mer om det.

 6. 6

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.