Topp 5 skäl till varför jag inte använder listor i varje inlägg.

NummerJag återhämtar mig efter det jag tror är min första migränhuvudvärk idag. Så jag hoppas att jag inte är negativ med det här inlägget ... det är inte en attack, helt enkelt en nyfikenhet.

Om du inte har checkat ut hans blogg tidigare finns det en mängd information på ProBlogger. Vad jag inte kan räkna ut nyligen är varför praktiskt taget varje enskilt inlägg måste vara någon sorts lista?

Finns det fördelar med listor i ditt innehåll? Jag har lagt listor i mitt innehåll tidigare, men bara när jag trodde att de gav riktning eller helt enkelt var punktpunkter som jag ville kommunicera. Jag vet att människor söker efter 'Topp 10' och 'Topp 100' och andra vanliga räkningar för listor, men jag ser inte 'Topp' i några av ProBloggers listor.

Ändå verkar nästan varje inlägg ha en numrerad lista av något slag. Hurså?

Här är toppen 5 skäl till varför jag inte använder listor i varje inlägg:

 1. Det läser inte som en konversation.
 2. Listor är ibland subjektiva ... en person kan ha en enda poäng eller hundra poäng om ett visst ämne. Varför är räkningen viktig?
 3. Överanvändning av numrerade listor låter otrevlig ... såvida inte din blogg naturligtvis handlar om listor.
 4. Listobjekt är vanligtvis kortfattade uttalanden och lämnar inte mycket utrymme för beskrivning eller diskussion.
 5. Ibland verkar de sista föremålen vara uppskattade ... bara för att försöka komma till det räkning du behöver. Jag behövde 5.

3 Kommentarer

 1. 1

  Trevlig lista. Här några tankar:

  1. Jag använder inte listor i varje inlägg - av mina senaste 10 var det bara 2 som verkligen var listinlägg (en annan citerade en lista som någon annan skrev)

  2. med detta sagt - jag gillar listans stil. Jag tycker att de är lätta att skriva och lätta att läsa. Av mina inlägg är listorna oftast de mest populära och mest kommenterade.

  3. Jag är en listmänniska i det verkliga livet - jag gör dem hela dagen för att hjälpa mig att organisera mig - så jag antar att det är en naturlig form för att skriva för mig också.

  4. din poäng om att listföremål är kortfattade uttalanden är sant - men listposten som jag skriver har i allmänhet en rubrik och sedan ett stycke efter dem. På sätt och vis liknar de mycket uppsatser som jag skriver med ett inledande uttalande i början av varje stycke med en förklaring därefter. Den enda verkliga skillnaden är att poäng är punkterade eller numrerade och att huvudpunkten är fetstil för att göra den mer smältbar.

  5. en av de största fördelarna med listor är att de kan skannas. Studier av onlineläsning visar att de flesta reagerar mot och inte läser stora textblock och skannar innehåll efter huvudpunkter innan de går tillbaka för att läsa en artikel. Jag tycker att listformatet hjälper till med detta.

  6. Jag är inte riktigt intresserad av att runda ut listor för att komma till ett certifikatnummer och som ett resultat har jag skrivit många listor med 9, 12 och andra konstiga nummer. Mina sista inlägg har varit snyggt avrundade '10' listor men det är mer lustigt än någonting - jag skriver mitt inlägg och går sedan tillbaka för att räkna mina poäng i slutet och hålla fast vid vad jag kom på.

  Naturligtvis - jag tar med dig dina kommentarer. Jag vet att listor kan överdrivas och är medveten om det - som ett resultat försöker jag blanda ihop det lite. Tack för dina tankar - inte alls som en attack utan en konstruktiv kritik - tack.

 2. 2

  darren,

  Det här är utmärkt feedback som hjälper mig att förstå en hel del. Om jag inte sa det tidigare tillräckligt starkt är jag ett stort fan av din blogg. En av de saker jag älskar med din blogg är att det alltid verkar vara originalt material. När jag skannar igenom mina flöden till upprepning av inlägg (idag är det Googles Writely och Spreadsheet-sammanslagning), din är vanligtvis om ett nytt ämne.

  Tack så mycket för att du tog dig tid att svara på mitt bidrag! Det är en spänning som besöks av ”ProBlogger” själv.

  Och - jag gillar verkligen det faktum att du listade ditt svar. 🙂

  Doug

 3. 3

  tack Doug - tyckte att kommentaren behövde vara en lista 😉

  Jag försöker hålla saker original på PB - även om det finns dagar där nyheterna måste täckas antar jag.

  tack för feedback - jag värdesätter det verkligen.

Vad tror du?

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.